Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Την καθιέρωση "Κάρτας Αλληλεγγύης" προτείνει η Συμπολιτεία Θερμαϊκού

Να καθιερωθεί από το Δήμο Θερμαϊκού «Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για την ελάφρυνση των οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας, ζήτησε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με πρότασή της προς τη διοίκηση του Δήμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» Σπύρος Κουζινόπουλος, η παρέμβαση αυτή θα αφορά τις οικογένειες των άπορων συμπολιτών μας, που διαθέτουν εισόδημα κάτω από τα 6.000 ευρώ ετησίως. Ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση να  απευθυνθεί με επιστολές προς όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής (Δημοτικές Επιχειρήσεις, καταστήματα ειδών ένδυσης-υπόδησης, πολυκαταστήματα τροφίμων (σούπερ-μάρκετ), φαρμακεία, καφενεία, καφετέριες, καταστήματα ψυχαγωγίας, ταβέρνες , ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, οδοντιατρεία κλπ, ζητώντας σε εθελοντική βάση  να πωλούν τα προϊόντα, ή να παρέχουν υπηρεσίες με μειωμένο κόστος.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της «Συμπολιτείας», θα δικαιούται ο κάτοχος της «Κάρτας Αλληλεγγύης» να πιεί με την οικογένειά του έναν καφέ σε τιμή λίγο πάνω από το κόστος, ή να προμηθεύεται τρόφιμα, καθαριστικά ή άλλα εμπορεύματα με έκπτωση της τάξης 10% , 20% ή και 30% ανάλογα με τα εμπορεύματα και τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης.
«Με τον τρόπο αυτό», υπογραμμίζεται στην πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», διατίθενται προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία θα ήταν απρόσιτα ή δυσπρόσιτα στους αδύναμους συνδημότες μας, ανακουφίζοντάς τους ουσιαστικά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και επιτρέποντάς τους να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια». 
 Πλήρες κείμενο της πρότασης, έχει ως εξής:

«Συμπολιτεία Θερμαϊκού
Π Ρ Ο Σ
Τη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού

Θέμα: Πρόταση για την καθιέρωση «Κάρτας Αλληλεγγύης» στους άπορους συνδημότες μας.

Η Συμπολιτεία Θερμαϊκού προτείνει στη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού την καθιέρωση μιας «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για τους άπορους συνδημότες μας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση έκφρασης αλληλεγγύης προς τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.
Το ισχύον πλαίσιο ενίσχυσης των απόρων ατόμων και νοικοκυριών δεν είναι επαρκές. Ούτε οι επίσημες κρατικές δομές επαρκούν, ούτε και αυτές του Δήμου.
Διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω παρέμβαση ώστε να διασφαλίζεται για τους «άπορους» (ο ορισμός δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, αυτά του υπό ψήφιση νόμου για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας), δηλαδή για όσους διαθέτουν ετήσιο καθαρό δηλωμένο ατομικό εισόδημα (από οποιαδήποτε πηγή) μέχρι 6.000,00 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, με ένα παιδί, με δύο, μονογονεϊκή οικογένεια κ.ο.κ.).
Η προτεινόμενη πρωτοβουλία έχει σκοπό να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση έκφρασης αλληλεγγύης με τους οικονομικά αδύναμους συμπληρωματικά προς όσες παροχές, επιδόματα ή άλλα «προνόμια» είτε από το κράτος, είτε από το Δήμο απολαμβάνουν οι ωφελούμενοι αυτής της πρωτοβουλίας.
Συγκεκριμένα:
Ο Δήμος (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου) εκδίδει για κάθε δικαιούμενο άτομο και μέλη της οικογένειάς του ΚΑΡΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ειδικός κωδικός αριθμός) και η φωτογραφία του δικαιούχου, που θα ακυρώνεται με τη σφραγίδα του Δήμου.
Θα φέρει ημερομηνία έκδοσης, με ημερομηνία  λήξης τη λήξη του έτους.
Ο Δήμος αναλαμβάνει πρωτοβουλία και απευθύνεται με επιστολές -πρώτα από όλα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις που ελέγχει- σε καταστήματα ειδών ένδυσης-υπόδησης, πολυκαταστήματα τροφίμων («Σούπερ-Μάρκετ»), φαρμακεία, καφενεία, καφετέριες, καταστήματα ψυχαγωγίας, ταβέρνες , ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, οδοντιατρεία που είναι εγκατεστημένα στα διοικητικά όρια του Δήμου και τους ζητά να προσχωρήσουν σε μία σύμβαση, με βάση την οποία θα δεσμεύονται σε εθελοντική βάση (εξετάζεται αν ο Δήμος επιτρέπεται να προσελκύσει στη σύμβαση αυτή «εταίρους» παρέχοντας αντισταθμιστικά οφέλη) να πωλούν προϊόντα, εμπορεύματα ή να παρέχουν υπηρεσίες με μειωμένο κόστος.
Πχ. ο δικαιούχος της ΚΑΡΤΑΣ θα δικαιούται να πιεί με την οικογένειά του  έναν καφέ σε τιμή λίγο πάνω από το κόστος, ή να προμηθεύεται τρόφιμα, καθαριστικά ή άλλα εμπορεύματα από πολυκαταστήματα τροφίμων πχ κάθε Παρασκευή σε τιμές με έκπτωση της τάξης 10% , 20% ή και 30% ανάλογα με τα εμπορεύματα και τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης ή να απολαμβάνει τις υπηρεσίες των δημοτικών επιχειρήσεων.
Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται ένα επίπεδο κατανάλωσης υπηρεσιών, εμπορευμάτων και προϊόντων, τα οποία θα ήταν απρόσιτα ή δυσπρόσιτα στους χαρακτηριζόμενους ως «άπορους» (με τα πιο πάνω οικονομικά κριτήρια) ανακουφίζοντάς τους ουσιαστικά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και επιτρέποντάς τους να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια. 
Ο αριθμός των «εταίρων» θα είναι ανοιχτός και θα αυξάνεται ή θα μειώνεται ανάλογα χωρίς περιορισμούς.
Ο δικαιούχος θα υποβάλλει εκ νέου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κάθε έτος στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία για να ανανεώνεται η Κάρτα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού θα προχωρήσει το δυνατόν συντομότερα στην υλοποίηση της πρότασής μας. 


                                                            Περαία 11 Ιανουαρίου 2016
                                                  Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
                                                                        Σπύρος Κουζινόπουλος