Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

O αποκλεισμός της "Συμπολιτείας" από τις δημοτικές επιχειρήσεις

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Διαβάσαμε σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με την πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ότι «μου δόθηκε η εντύπωση πως ο Κουζινόπουλος θα είναι απέναντι στη διοίκηση μιας και δεν του έγινε καμία παραχώρηση θέσεων». Κι όμως, η θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και η στάση του επικεφαλής της, ήταν περισσότερο από ξεκάθαρη στο θέμα αυτό.

Από τη νύχτα ακόμη των εκλογών της 18ης Μαίου, με επίσημη δήλωσή μας, δεσμευτήκαμε ότι η παράταξή μας θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση. Που σημαίνει ότι θα συμπορευόμαστε με τη διοίκηση σε κάθε θετικό που θα προωθεί τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών του, αλλά, βεβαίως, θα επισημαίνουμε, θα κριτικάρουμε και θα καυτηριάζουμε λάθη, παραλείψεις ή άδικες για τους συνδημότες μας αποφάσεις.
Οι δεσμεύσεις του δημάρχου κ.Μαυρομάτη, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, στις 24 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο Sun Beach ότι «θέλουμε μία δημοκρατική διοίκηση ενωτική, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, που θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες», οδήγησε την παράταξή μας στην απόφαση να διεκδικήσει μία θέση στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων ΔΕΥΑΘ και ΔΗΚΕΘ.
Τι ποιο λογικό για μία παράταξη που την τίμησε με την ψήφο του το 19% των συνδημοτών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Που σημαίνει ότι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του δήμου Θερμαϊκού, επέλεξε τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» να τον εκπροσωπεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Περιμέναμε λοιπόν ότι στο όνομα της «ενωτικής δημοκρατικής διοίκησης» και μιας πολιτικής «χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς», που εξήγγειλε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, ότι θα μας παραχωρούνταν από μία έδρα σε κάθε μία από τις δύο προαναφερόμενες δημοτικές επιχειρήσεις.
Με την ευκαιρία πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες, ότι τόσο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ), όσο και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΔΗΚΕΘ), διοικούνται από εννεαμελή διοικητικά συμβούλια η κάθε μία, που αποτελούνται από πέντε(5) δημοτικούς συμβούλους, ο ένας της μειοψηφίας, τρεις κατοίκους του δήμου «που έχουν πείρα ή γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης» και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Με βάση τα παραπάνω, και προκειμένου να υπάρχει στοιχειωδώς αναλογική εκπροσώπηση στο συμβούλιο των δύο επιχειρήσεων, προτείναμε στη διοίκηση του δήμου, αντί να υπάρχουν τέσσερις σύμβουλοι της πλειοψηφίας, να μειωθούν αυτοί σε τρεις, προκειμένου οι άλλοι δύο να είναι ένας από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του κ.Τσαμασλή και ο άλλος από τη «Συμπολιτεία», κάτι που δεν το δέχτηκε ο κ.Μαυρομάτης.
Κατόπιν αυτού, επανήλθαμε με νέα πρόταση, ζητώντας στη θέση του ενός εκ των τριών προβλεπόμενων θέσεων δημοτών, να εκλεγεί το μέλος της «Συμπολιτείας» κ.Θανάσης Κλείτσας, Χημικός στο επάγγελμα και άριστος γνώστης επιστημονικά των θεμάτων της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Ούτε αυτό, δυστυχώς, έγινε δεκτό από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, ο οποίος επέμενε πεισματικά να τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές κάποια άτομα που έχουν τόση σχέση με το αντικείμενο της ΔΕΥΑΘ, όση… ο Φάντης με το ρετσινόλαδο.
Είχαμε άδικο που ζητήσαμε αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. των δύο δημοτικών επιχειρήσεων; Σε τι θα μειώνονταν η ηγεμονική παρουσία της παράταξης Μαυρομάτη, αν αντί για επτά θέσεις στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΘ ή της ΔΗΚΕΘ είχε έξι στις εννέα; Και η «Συμπολιτεία» δεν επεδίωξε τη συμμετοχή της στις δύο επιχειρήσεις για κανένα άλλο λόγο, παρά μόνο για να ασκεί έλεγχο στην καλή λειτουργία τους, καθώς αυτός είναι και ο θεσμικός της ρόλος ως δύναμης της αντιπολίτευσης.
Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να εξηγήσει ο δήμαρχος Θερμαϊκού το λόγο που τον οδήγησε στο να επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των δύο δημοτικών επιχειρήσεων. Καθώς στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν άρθρωσε την παραμικρή λέξη επ΄αυτού.
 Και κάτι τελευταίο: Αυτού του είδους οι μονοπαραταξιακές συμπεριφορές, δεν πρόκειται ούτε κατ΄ελάχιστο να αλλάξουν τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και τη δέσμευσή της ότι θα ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση. Καθώς, όπως από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε, η παράταξή μας ήρθε να φέρει στα δημοτικά πράγματα του τόπου μας έναν άλλο αέρα και να διδάξει άλλη συμπεριφορά. Και φυσικά, δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την πρακτική όσων άσκησαν αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια που άκριτα, καταψήφιζαν και κατακεραύνωναν οτιδήποτε θετικό προέρχονταν από τη διοίκηση, μόνο και μόνο για μικροπαραταξιακούς λόγους.

*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»