Το Πρόγραμμά μας


Υποψήφιος Δήμαρχος: Σπύρος Κουζινόπουλος


Αναδεικνύουμε την αυτοδιοίκηση ως δύναμη λαϊκής εξουσίας, συμμετοχής και δημοκρατίας!

Διατυπώνουμε την πρόταση της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου μας!


Να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση της Δημοκρατίας και των θεσμών συμμετοχής των πολιτών!Το Πρόγραμμα της Συμπολιτείας  ευελπιστεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κείμενο που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στον πολιτικό διάλογο του τόπου. Τονίζουμε εξαρχής ότι η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα είναι πριν από όλα για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης, η οποία θεωρούμε ότι χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση  στο θεσμικό της πλαίσιο και μια, ταυτόχρονη, εκ βάθρων αλλαγή στην κεντρική πολιτική: μια αλλαγή που θα ακυρώνει τις πολιτικές της λιτότητας, θα έχει σαν βασικό κανόνα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα αξιοποιεί όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.


Ο βασικός σκοπός της παράταξής μας ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι να αναδείξουμε την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην επίλυση των απλών καθημερινών ζητημάτων του Δήμου, αναδεικνύοντας τρόπους υλοποίησης, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ξεκινώντας από την καθαριότητα, την ύδρευση, τον ηλεκτροφωτισμό, προωθούμε παράλληλα τις δομές αλληλεγγύης και την οργάνωση των υπηρεσιών. Παράλληλα να προωθήσουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο υπερτοπικών έργων ιδιαίτερα σημαντικών για την περιοχή μας.


1. Η Αυτοδιοίκηση σήμερα

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη
που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να
χάνουν τα εισοδήματά τους, τα εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και
ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται, φτάνοντας στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά.

Η σημερινή συγκυρία βρίσκει την αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο εφαρμογής της
μνημονιακής πολιτικής. Αμφισβητείται ο ρόλος της ΤΑ ως δημοκρατικός λαϊκός
θεσμός, σχεδιάζεται η αφαίρεση όλων των δυνατοτήτων τοπικής πολιτικής, με
πρωτοφανή συρρίκνωση της δημόσιας χρηματοδότησης που ξεπερνά το 60%.

Ο Καλλικράτης δεν συνδυάστηκε με αλλαγές στο κράτος και στην κεντρική
εξουσία, δεν συνοδεύτηκε με πόρους και στελέχη χάνοντας έτσι το βασικό
στοιχείο της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης: την επαφή και την
επικοινωνία με τον πολίτη και τη συμμετοχή του στις τοπικές υποθέσεις.

Η προγραμματική μας πρόταση στηρίζεται στην επέκταση των δημόσιων
χαρακτηριστικών στη λειτουργία των Δήμων, στην υπεράσπιση της αξίας
του δημόσιου χώρου και στην προάσπιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Οι δήμοι για εμάς αποτελούν αιρετούς τοπικούς θεσμούς του  αποκεντρωμένου κράτους με κοινωνικό έλεγχο μέσα από θεσμοθετημένες και μη συμμετοχικές διαδικασίες.

Προτείνουμε:
Την αντικατάσταση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου.
Την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Στηρίζουμε και επιζητούμε συμμετοχικές διαδικασίες, με διαφανή λειτουργία των θεσμών, με συνεχή λογοδοσία, με ουσιαστική ενδυνάμωση της λειτουργίας των Κοινοτήτων με αρμοδιότητες και τοπικές συνελεύσεις.
Αποκεντρώνουμε τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες.
Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών.
Διεκδικούμε απευθείας κατανομή πόρων στους ΟΤΑ χωρίς νέους φόρους στους πολίτες και την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων  στους δήμους.
Επιδιώκουμε εφαρμογή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την τοπική ανάπτυξη.
Δεσμευόμαστε για πλήρη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο νομιμότητας σε όλες τις πράξεις και αποφάσεις του δήμου .
Ζητάμε την άμεση κατάργηση του κατ΄ επίφαση "Παρατηρητηρίου Οικονομικής
Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".


2. Ανάπτυξη στον Δήμο Θερμαϊκού

Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι ένας προικισμένος από τη φύση δήμος. Έχει μεγάλη σε έκταση ακτογραμμή, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία (περιοχές NATURA). Η απασχόληση καλύπτει τόσο τον
πρωτογενή τομέα σε πολλές μορφές, όσο και τις υπηρεσίες. Ένας αλιευτικός στόλος
με ιδιαίτερη δυναμική ανήκει σε συνδημότες. Η περιοχή βρίσκεται λίγα μόνο λεπτά από το αεροδρόμιο και διαθέτει μεγάλες δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις.

Η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να είναι βιώσιμη, να προωθεί τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, να
αξιοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Ο Δήμος Θερμαϊκού πρέπει να γίνει σύγχρονος, λειτουργικός και ελκυστικός Δήμος με δημοτικές και διοικητικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μια ριζική αλλαγή στη διοίκηση του τόπου. Αλλαγή σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Είναι πλέον ώρα να μπει ένα τέλος στην ανακύκλωση του παλιού και φθαρμένου συστήματος, που όχι μόνο δεν έχει τίποτα να προσφέρει, αλλά λειτουργεί ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου. 

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει και να λειτουργεί γραφείο ανάπτυξης και κέντρο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας . Στόχοι που μπορεί να σχεδιαστούν και να προωθηθούν είναι:

 • Η επεξεργασία με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των κατοίκων ενός προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής που θα δίνει βάρος στη στήριξη όλων των επαγγελμάτων, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση των νέων. Υλοποίηση τοπικού σχεδίου απασχόλησης και ένταξη των ευαίσθητων ομάδων. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και ειδική μέριμνα για τους  μικροεπαγγελματίες που είναι κάτω από ένα όριο εισοδήματος (σύνταξη ειδικής μελέτης). Δέσμευση μας είναι ότι τα τέλη αιγιαλού θα πηγαίνουν αποκλειστικά σε δράσεις και έργα αναβάθμισης των εμπορικών και παραλιακών ζωνών με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην καινοτομία δράσεων και στον τουρισμό.

 • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου σε βάση τέτοια που να κατευθύνει την ανάπτυξη της περιοχής και όχι να ακολουθεί το μοντέλο που υπήρχε και φαίνεται ήδη πως δεν έχει προοπτική. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εγκατάσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακών σχολών στην περιοχή, όπως το πανεπιστήμιο Μακεδονία και το τμήμα βιολογικών σπουδών του ΑΠΘ στο Αγγελοχώρι.

 • Ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού με τη βελτίωση των υποδομών, την κατασκευή συνεδριακού κέντρου για προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, τη διαφημιστική προβολή της περιοχής, την παράλληλη προώθηση του θρησκευτικού και του εναλλακτικού Τουρισμού με βάση παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής (π.χ. αμπελουργία, αλιεία).

Βασική προϋπόθεση παραμένει η ένταξη και του δήμου μας σε ένα ενιαίο σχεδιασμό για το σύνολο της περιφέρειας. Η απαξίωση του δήμου μας από τις μέχρι σήμερα διοικήσεις, της νομαρχίας και της περιφέρειας και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διεκδίκησης, μετέτρεψαν το δήμο Θερμαϊκού σε φτωχό συγγενή. Την ώρα που όμοροι δήμοι πήραν δεκάδες εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ, για το δήμο Θερμαϊκού υπήρχαν μονάχα λίγα ψίχουλα…

Σταθερή βάση διεκδίκησης και απαίτηση της διοίκησης μας από την περιφερειακή διοίκηση θα είναι :
-          O δρόμος Θεσσαλονίκης Μηχανιώνας με την διαπλάτυνση του οδοστρώματος στα 12 μέτρα. Η διευθέτηση του επιβάλλεται να γίνει σύντομα, για την αξιοπρεπή και ασφαλή πρόσβαση στο δήμο μας.
-          Οι δρόμοι εισόδου στο δήμο, Θεσσαλονίκης- Επανομής και Μηχανιώνας- Μίκρας- Καρδία πρέπει να ολοκληρωθούν και να γίνουν ασφαλείς.
-          Ο σωστός σχεδιασμός και η ενεργοποίηση της  θαλάσσιας συγκοινωνίας,  με στόχο την υλοποίηση της στην επόμενη τριετία.
-          Η επιδίωξη εναλλακτικών μορφών συγκοινωνίας, με την προώθηση μέσων
      σταθερής τροχιάς μέχρι το δήμο μας.
-          Η τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων με βασική προτεραιότητα την ανακύκλωση.
-          Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης που θα αφορά το σύνολο των αναγκών της εκπαίδευσης στο δήμο και όχι μόνο αυτών που είναι στο κόκκινο.
-          Η αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Νέα
Μηχανιώνα.
-          Η βελτίωση και δημιουργία υποδομών τόσο για τον αλιευτικό στόλο όσο και για τα σκάφη αναψυχής.


3.  Δημοκρατία - Διαφάνεια

Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης. Οι θεσμοί αυτοί περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τη λογοδοσία και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δώσει νέα πνοή στα χωριά και τις γειτονιές.

Αποκεντρώνουμε τη διοίκηση δίνοντας αρμοδιότητες στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, με διαθέσιμο προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.  

Προτείνουμε:
Συνέλευση γειτονιάς με συμμετοχή των κατοίκων.  
Συμμετοχικός ετήσιος Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα.
Απολογιστικές συνελεύσεις ανά εξάμηνο σε κάθε οικισμό.
Δημοψηφίσματα με κάλπη – ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα,  υποχρεωτικά για θέματα όπως: εντάξεις στο σχέδιο πόλης, σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς του οικιστικού συνόλου.
Καθιερώνουμε την επιτροπή των επικεφαλής παρατάξεων που θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση ενιαίου μακροχρόνιου σχεδιασμού.
Καθιερώνεται η συνεδρίαση του δημότη μια φορά το τρίμηνο.  
Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου γίνεται με τη μέγιστη διαφάνεια.
Βάζουμε τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προωθούμε την αξιοκρατία στο
σύνολο των ενεργειών της διοίκησης.
Ανοιχτός δήμος μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Αιρετός θα παραβρίσκεται στον δήμο καθημερινά στις 3 δημοτικές ενότητες.
Καθιερώνουμε ως παράταξη στο εσωτερικό μας και επιζητούμε την θεσμοθέτηση των περιορισμένων θητειών στα αξιώματα της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχος- δημοτικοί σύμβουλοι).
Δημοσιεύουμε τα "πόθεν έσχες" των στελεχών της Διοίκησης πριν και μετά τις εκλογές.
Καθημερινή ενημέρωση των δημοτών τόσο από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου όσο και από την αξιοποίηση των ΜΜΕ.


4. Κοινωνική συνοχή – Αλληλεγγύη – Κοινωνικές δομές – Δομές Πρόνοιας - Υγεία

Η κοινωνική συνοχή είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα. Στη σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύεται σε πρωταρχικό καθήκον και υποχρέωση. Σύνθημα μας είναι "αντιμετωπίζουμε την κρίση, όλοι μαζί!".  Κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, όχι άστεγοι στους  δρόμους. Το κοινωνικό κράτος είναι βασικό εργαλείο όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στους δήμους, αλλά και για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότησή τους.
Οι άξονες και οι δράσεις που μπορεί να αναπτυχτούν είναι:

 • Το πρόβλημα της ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε ειδικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας (νεανική επιχειρηματικότητα, γυναίκες πλησίον σύνταξης).  Προτείνεται σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Με ιδιαίτερη προσοχή ζητούμε να διερευνηθεί η διάθεση εκτάσεων του δήμου για ένα νέο συνεργατισμό με τη συμμετοχή νέων ανέργων. Στηρίζουμε ειδικά προγράμματα Αγροκαλλιεργειών και δημοτικών λαχανόκηπων.

 • Αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων με πρώτη προτεραιότητα την
            κοινωνική πολιτική.

 • Κοινωνικό ιατρείο  και κοινωνικό παντοπωλείο.  Θα τροφοδοτείται από την κεντρική λαχαναγορά, κρεαταγορά, την ιχθυόσκαλα, τους παραγωγούς, τους αλιείς και κάθε είδους τροφοχορηγούς και προγράμματα. Η λειτουργία του θα ενισχυθεί με την εθελοντική εργασία ανέργων, ωφελουμένων και εθελοντών.

 • Τρεις μονάδες κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ και επιπλέον τέσσερις  μονάδες  «Βοήθεια στο σπίτι». Ενίσχυση του δικτύου των παιδικών σταθμών.

 • Στήριξη όλων των κινημάτων της περιοχής που ασχολούνται με ζητήματα Αλληλεγγύης καθώς και των πρωτοβουλιών της Εκκλησίας σε αυτό τον τομέα με πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του δήμου ειδικών κονδυλίων.

 • Προωθούμε πρόταση στην ΠΕΔ και στο συνέδριο της αυτοδιοίκησης για
            θεσμοθέτηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες. Είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι    
            και υποστηρικτές του κινηματικού τους χαρακτήρα.

 • Βοηθάμε στην πρόληψη και καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών. Αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση σαν κοινωνικό και όχι σαν «ατομικό» πρόβλημα.

 • Η Υγεία είναι μέγιστο κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας αναφαίρετο καθολικό δικαίωμα. Η Συμπολιτεία δεν συμβιβάζεται με καμιά πολιτική περιορισμού και πολύ περισσότερο αποκλεισμού της πρόσβασης σε δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε οποιονδήποτε κατοικεί στο δήμο Θερμαϊκού. Συγκροτεί Επιτροπή Υγείας στον δήμο. Δημιουργεί δομές σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα που θα παρέχουν όλες τις πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας. Αποτρέπει την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας, αξιώνοντας την πλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού. Ενισχύει με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες για ίδρυση κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου αλληλεγγύης. Συμμετέχει στην ανασύνταξη του υγειονομικού χάρτη στον δήμο μας.  Με βάση το χάρτη υγείας να αναπτύσει συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης της αρρώστιας και προάσπισης της υγείας του πληθυσμού του Δήμου Θερμαϊκού.

Ενδεικτικές προτάσεις επιπλέον κοινωνικών  δράσεων:

- Βελτίωση και επέκταση του προγράμματος STOP ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ.  
- Εξασφάλιση τροφής σε μαθητές από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
- Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των
ανέργων και απόρων συμπολιτών.
- Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών
στα προγράμματα των ΝΠΔΔ, διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους.
- Υποστήριξη και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με
ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του δήμου.
- Έκδοση “Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης” ύστερα από συμφωνία του Δήμου με εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.
- Διαδημοτική συνεργασία για την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων.
- Θέρμανση σχολείων με φυσικό αέριο και αφορολόγητο πετρέλαιο.
-  Προστασία σχολικών εγκαταστάσεων.
- Ο δήμος ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Ρομά που κατοικούν στην περιοχή μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
 - Υλοποιούμε σχέδιο για ανεμπόδιστη συμμετοχή ΑΜΕΑ σε εγκαταστάσεις - δράσεις στον Δήμο.
- Υλοποίηση Μελέτης για Δημοτικό γηροκομείο.
- Δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας με κυκλική γραμμή mini bus.
- Ίδρυση ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης του οποίου η αρχική πηγή χρηματοδότησης  θα είναι το 20% της αμοιβής των αιρετών.


5. Διαχείριση Απορριμμάτων

Πρωταρχικό μέλημά μας, με το που θα αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, θα είναι μέσα στους δύο πρώτους δυο μήνες να ξεβρομίσουμε το δήμο Θερμαϊκού. Είναι τραγικό να βρισκόμαστε σε έναν από τους ωραιότερους δήμους της χώρας, με 48 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες τέτοιες που δεν τις έχουν ακόμη και νησιωτικοί δήμοι, και όλη αυτή η περιοχή να είναι πνιγμένη στο σκουπίδι, στα βουναλάκια από ογκώδη απορρίμματα, στη βρώμα και τη δυσωδία.

Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ένα νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με βάση την
ανακύκλωση.

Η διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων παραμένει στο έλεγχο του Δήμου.  Προτεραιότητα μας είναι η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, με παράλληλη μείωση του κόστους αποκομιδής και μεταφοράς και κατά συνέπεια της μείωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας.

Θέτουμε ως προτεραιότητα τις δράσεις σε επίπεδο γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που εντάσσονται στο ευρύτερο δημοτικό σχέδιο, με σκοπό: την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στη πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της ανάπτυξης δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (ογκώδη, ηλεκτρικές συσκευές, αδρανή, φυτικά απόβλητα). Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται:
- Επέκταση των Προγραμμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό) με ενσωμάτωση των δράσεων και των πόρων της ΕΕΑΑ στο σύστημα διαλογής στην πηγή των ΟΤΑ.
- Ανάπτυξη της κομποστοποίησης. Προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη διαχείριση των φυκιών.
- Άμεση τεχνική μελέτη χωροθέτησης των κάδων.
- Μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μείωσης και απομάκρυνσης των κοινών κάδων από τις κατοικημένες περιοχές.
- Τοποθέτηση καλαθιών και κάδων στην παραλιακή ζώνη.
- Επέκταση των σημείων συλλογής των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες.
- Συνεχής ενημέρωση, προβολή της ανακύκλωσης και παροχή εξοπλισμού
οικιακής κομποστοποίησης. Κίνητρα προς τον πολίτη για την συμμετοχή του.
- Κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση
προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα. Ιδιαίτερο ρόλο καλούνται να
διαδραματίσουν οι σύλλογοι επαγγελματιών της περιοχής .
- Σταδιακός εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού (οχημάτων, κάδων κλπ)
- Πλήρης εξοπλισμός και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης.
- Δημιουργία Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.
- Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ειδικά για τους κεντρικούς δρόμους και τους τουριστικούς προορισμούς καθημερινά. Η υπηρεσία λειτουργεί όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την παραλία σε δύο βάρδιες. Δημιουργούνται ομάδες σαρώματος των δρόμων. Εξοπλίζουμε την υπηρεσία καθαριότητας με ειδικά οχήματα σάρωσης.


6. Eργασιακές σχέσεις

Το αυτοδιοικητικό μας σχήμα πρέπει να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους στο δήμο, διαμορφώνοντας τους όρους κοινών αγώνων και κοινής αντιπαράθεσης στις μνημονιακές πολιτικές. Σταθερές και διαφανείς σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο δήμο, αντίσταση στις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της έμμεσης ιδιωτικοποίησης στα βασικά δημοτικά αγαθά. Υποστηρίζουμε την πλήρωση όλων των απαραίτητων θέσεων με τακτικό προσωπικό.


7.   Χρήσεις Γης – Πλαίσιο Σχεδιασμού αγροτικής ανάπτυξης

Στο Δήμο μας υπάρχουν τρία Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια με κατευθύνσεις αλληλοσυγκρουόμενες χωρίς ενιαίο σχεδιασμό, με κενά και παραλείψεις και το πιο σημαντικό με αναφορές σε μια άλλη εποχή προ κρίσης και πέρα από τις σημερινές
ανάγκες, τόσο των δημοτών όσο και της αγοράς. Άμεση προτεραιότητα η εκ νέου
συζήτηση για τον επανακαθορισμό των αναγκών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η
διόρθωση όλων των στρεβλώσεων, ο αυστηρός καθορισμός των χρήσεων γης, και η
προστασία της αγροτικής γης.

Ο Δήμος Θερμαϊκού αποτελείται από 200.000 στρέμματα περίπου. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το μεγαλύτερο μέρος ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η οικονομία του τόπου ήταν βασισμένη στην αγροτική παραγωγή. Προχωρώντας στην δεκαετία του ΄90 απαξιώνεται η αγροτική παραγωγή της περιοχής και γίνεται διάλυση κάθε συνεργατικής προσπάθειας και των υποστηρικτικών δομών. Στόχος μας είναι να επιστρέψουν άμεσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών ώστε να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας του τόπου.

Επιδιώκουμε την αναγέννηση του συνεργατισμού, τη δημιουργία αγροτικών παντοπωλείων, αγροτικών λαϊκών αγορών και τη δημιουργία δικτύου διακίνησης αγροτικών προϊόντων έτσι ώστε να φτάνουν στο αστικό κομμάτι του δήμου φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Προωθούμε την αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως όσπρια και αμπέλια, που άκμαζαν για χρόνια στην περιοχή και οι οποίες δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση νερού, δείχνοντας τον «δρόμο» στους παραγωγούς για απομάκρυνσή τους από υδροβόρες καλλιέργειες. Υποστηρίζουμε τους «δρόμους του κρασιού» σε συνεργασία με τους οινοποιούς της περιοχής και τους αναδεικνύουμε ως συστατικό στοιχείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, σε συνδυασμό με την αλιεία.

Η άναρχη δόμηση και οι παράνομες γεωτρήσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα αποθέματα νερού. Παίρνουμε υπόψη τη μορφολογία και το ανάγλυφο της περιοχής (ομαλές κοιλάδες και ρεματιές) και προωθούμε τη δημιουργία ταμιευτήρων νερού (μικτά φράγματα) που θα στηρίζουν τις καλλιέργειες, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Βάζουμε στην πολιτική ατζέντα το θέμα της απαγόρευσης της οινοποιήσιμης αμπελοκαλλιέργειας από την ΚΑΠ.


8. Τεχνικά έργα

Επιδιώκουμε ισόρροπη ανάπτυξη με βέλτιστη απόδοση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων του δήμου ώστε να εξυπηρετείται η αποκέντρωση με δομές και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Προτεραιότητες είναι: η διάσωση και διατήρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία (κτίριο ΠΑΟΝΕ, σχολείο Επανομής κλπ), οι αστικές και περιαστικές υποδομές και  η  ολοκλήρωση της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

Η παραλιακή ζώνη αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του δήμου μας. Η
διάνοιξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για μας. Η
ελεύθερη πρόσβαση, η καθαριότητα, η προστασία από τη διάβρωση, πρέπει να αποτελούν σημαντικά σημεία για την καθημερινή ενασχόληση κάθε διοίκησης στο Δήμο. Τα λιμάνια της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική-τουριστική ζωή του τόπου. Προωθούμε την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και την εκβάθυνση με χρησιμοποίηση της άμμου για τις ανάγκες του δήμου.

Στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνονται:

1) Διαμορφώσεις – συντηρήσεις πεζοδρομίων, πάρκων, πλατειών και παιδικών χαρών.
2) Προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου με δημιουργία Δημοτικών Σταθμών Ποδηλάτου.
3) Δημιουργία πεζόδρομων για την σύνδεση δημοτικών διαμερισμάτων με τις
ακτές τους.
4) Βελτιώσεις δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, οδών και κοινοχρήστων χώρων.
5) Υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στις παραθαλάσσιες περιοχές.
6) Υλοποίηση έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής και πολιτικής προστασίας. Ενημερώνουμε τους πολίτες και οργανώνουμε τις υπηρεσίες του δήμου για το σκοπό αυτό. Ενισχύουμε τις εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν και διαμορφώνουμε κίνητρα για τη συμμετοχή περισσότερων .
7) Χωροθέτηση νέων νεκροταφείων στον δήμο (Επανομή, Μηχανιώνα, Περαία κ.α.)
8) Αξιοποίηση Μεγάλου Καράμπουρνου από Αγία Τριάδα μέχρι Αγγελοχώρι.
9) Αξιοποίηση ρεμάτων  (διαμόρφωση πεζοπορικών διαδρομών και σύνδεση των οικισμών).

Για την ύδρευση και την αποχέτευση:  Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Αξιοποιούμε πλήρως σε υποδομές το ειδικό τέλος των λογαριασμών της ΔΕΥΑΘ και διεκδικούμε την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση. Βάζουμε τέρμα στη σπάταλη νερού με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και του δικτύου. Διασφαλίζουμε την  επάρκεια και υγιεινή του πόσιμου νερού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αντικαθιστούμε το δίκτυο αμιάντου σε όλα τα διαμερίσματα.

Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στα επίπεδα της ανταπόδοσης. Προτεραιότητα μας είναι η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε όλη την έκταση του δήμου και η κατασκευή δικτύου ομβρίων στις περιοχές του δήμου όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Υλοποιούμε κάθε χρόνο συντήρηση των αγροτικών δρόμων. Δημιουργούμε και στηρίζουμε την ύπαρξη δικτύου αρδευτικών έργων ενταγμένων σε ένα ενιαίο σχέδιο προώθησης του πρωτογενούς τομέα. Το αστικό οδικό δίκτυο στο σύνολο του δήμου απαιτεί διορθώσεις και παρεμβάσεις. Ιεραρχούμε τις ανάγκες και θέτουμε ως προτεραιότητες τους δρόμους που εξυπηρετούν τα σχολεία, την αγορά και την παραλιακή ζώνη. Υλοποιούμε κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του δήμου.

Προχωράμε στη διάνοιξη παραλιακών δρόμων στο δήμο μας. Χρειάζεται η χάραξη και διάνοιξη δρόμων ειδικά σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Φροντίζουμε για την οδική σύνδεση των δημοτικών ενοτήτων με αξιοπρεπείς και ασφαλείς δρόμους.

Προωθούμε  την ύπαρξη μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς και παρεμβαίνουμε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση για ένταξη του δήμου μας στον περιφερειακό  σχεδιασμό. Ήδη με απόφαση του συντονιστικού οργάνου της παράταξης μας θέτουμε σε όλους τους υποψηφίους περιφερειάρχες το διεκδικητικό πλαίσιο.


9. Αειφορία – ενέργεια - πράσινο

Επιδιώκουμε την προστασία και αξιοποίηση των τοπικών πόρων: περιβάλλον,
οικοσυστήματα, υδατικοί πόροι, δάση, χλωρίδα, πανίδα, αρχαιολογικός και λαογραφικός πλούτος, διατηρητέοι οικισμοί και κτίρια, τουριστικό δυναμικό κλπ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις περιοχές ΝΑΤURA: Προστασία και προσβασιμότητα, ώστε να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών, ανάπλαση των ρεμάτων και κατασκευή των απαιτούμενων έργων υποδομής, ήπιες μορφές παρεμβάσεων, π.χ. ορνιθοπαρατηρητήρια.

Αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου: Ο δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί μια συνεκτική πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποιεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή από την ίδια την αγορά.  Προωθεί πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Συντονισμός δράσεων με κινήματα για την απομάκρυνση των κεραιών από τα σχολεία. Η χωροθέτηση κεραιών να γίνεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου (καταθέτουμε πρόταση για θεσμοθέτηση). Αναπτύσσουμε ευρυζωνικά δίκτυα και απαιτούμε την απόδοση
δικαιωμάτων χρήσης από τις εταιρείες .

Προγραμματίζεται η σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επενδύουμε στην ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού και όχι μόνο στις συντηρήσεις των απαρχαιωμένων οχημάτων. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά μοντέλα ύστερα από οικονομοτεχνική μελέτη.

Πράσινο: Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον. Σχεδιάζουμε δενδροφυτεύσεις σε όλους τους δημοτικούς δρόμους . Αναπτύσσουμε τον εθελοντισμό με το πρόγραμμα υιοθέτησης πάρκων. Συντηρούμε τα υπάρχοντα πάρκα και παιδικές χαρές.


10. Σχολικές υποδομές

Η λειτουργία της επιτροπής παιδείας ακολουθεί το γενικό μοντέλο αποκέντρωσης
της διοίκησης. Ο προϋπολογισμός των σχολικών επιτροπών ενισχύεται από ίδιους
πόρους χωρίς να σταματούμε τη διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση. Κανένα
σχολείο δεν πρέπει να στερείται τα απαραίτητα για τη λειτουργία του (θέρμανση, είδη
υγιεινής, χαρτικά κλπ)

Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κτιριακών υποδομών για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της
εκπαίδευσης (γυμναστήρια, χώροι υπολογιστών, χώροι εστίασης και πολιτισμού κλπ)

Ενισχύουμε και στηρίζουμε τα προγράμματα δια βίου μάθησης, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες εκπαίδευσης.

 Άμεσες προτεραιότητες: Κτιριακές εγκαταστάσεις για 2ο Νηπιαγωγείο Αγίας Τριάδας και Επανομης, 2ο Γυμνάσιο Επανομής, 2ο Λύκειο Θερμαϊκού, 5ο  δημοτικό Περαίας, 2ο  Δημοτικό Νέων Επιβατών, χαρακτηρισμός και απαλλοτρίωση οικοπέδου για 3ο Νηπιαγωγείο Νέων Επιβατών.


11. Νεολαία – Πολιτισμός - Αθλητισμός

Η Συμπολιτεία  θέτει ως προτεραιότητα την πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας.
Κεντρική επιλογή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη υποδομή. Να εξασφαλίσουμε χώρους που θα ανθίσει η δημιουργία για συλλόγους και καλλιτεχνικές ομάδες.

Ο πολιτισμός για μας δε σημαίνει μόνο θεάματα και ψυχαγωγία. Πολιτισμός είναι η ανάπτυξη των τεχνών, της κουλτούρας και της αισθητικής. Παράλληλα η καθαριότητα, η αλληλεγγύη, η προσφορά, η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός της μειοψηφίας είναι και αυτά πολιτισμός.

Προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των χώρων πολιτισμού, γι αυτό θα φροντίσουμε για την άμεση αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Περαίας. Δημιουργούμε άμεσα αποκεντρωμένη δομή «Θέατρο Επανομής – Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη Νέας Μηχανιώνας» και θεατρική ομάδα Επανομής. Στις προτεραιότητες  περιλαμβάνονται  η αξιοποίηση της μελέτης του Πολιτιστικού Κέντρου Αικ. Καβούνη στη Νέα Κερασιά, η δημιουργία Δημοτικού Ωδείου στον Δήμο μας.

Καθιερώνουμε δρώμενα όπως: καλοκαιρινή εκδήλωση στο Μετόχι της Αγ. Αναστασίας, «Θερμαϊκός camp party» που θα περιλαμβάνει  4ήμερο συναυλιών (rock και έντεχνης μουσικής) στον Ποταμό Επανομής, με παράλληλες δράσεις ανάδειξης της περιοχής Natura (περιπάτους, παρατήρηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση κλπ).

Θεσμοθετούμε την εβδομάδα εκπτώσεων και προσφορών για προϊόντα αλιείας και σε συνεννόηση με τους ιχθυοπώλες και τους εστιάτορες της περιοχής μας, οργανώνουμε φεστιβάλ μαγειρικής με στόχο την ανάδειξη των θαλασσινών γεύσεων και των τοπικών προϊόντων απόσταξης. 

Ανάπτυξη του θεσμού της Αρματοδρομίας τις Απόκριες στην Επανομή.  Θεσμοθέτηση καλλιτεχνικών «αγώνων» νέων δημιουργών. Θεσμοθέτηση του «Πολιτιστικού σχολείου» του Δήμου μας. Οργανώνουμε δημοτικές αίθουσες τέχνης όπου όλοι οι τοπικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν έργα τους και προωθούμε τη λειτουργία διαδημοτικού ραδιοφώνου με εκχώρηση προγράμματος σε σχολικές κοινότητες, νεολαίους, σωματεία και ενώσεις του δήμου. 

Συμβούλιο Νεολαίας: Αναβαθμίζεται η λειτουργία του. Ενισχύεται ο αυτόνομος
χαρακτήρας του. Προωθούμε τα πραγματικά προβλήματα των νέων (ανεργία, χώροι
άθλησης και ψυχαγωγίας, διαχείριση ελεύθερου χρόνου, δημιουργία και πολιτισμός).  Ίδρυση και λειτουργία Στεκιού Νεολαίας.

Σύνθημα μας: «Μαζί δημιουργούμε το δήμο του μέλλοντος, κανείς νέος στην ξενιτιά».

Αθλητισμός για όλους: Διάθεση χώρων άθλησης για όλους τους δημότες. Προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Ανάπτυξη της συνεργασίας με τους αθλητικούς συλλόγους με στόχο την προώθηση συνολικά του αθλητισμού στην περιοχή. Αναβάθμιση της λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου.  Χώροι πατινάζ – σκέιτμπορντ.

Στο δήμο μας δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός Αθλητικών Σωματείων,
με τα οποία θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία, επαφή και διαβούλευση.

Aναπτυξιακή πρόταση μας είναι, τόσο για τους ίδιους τους συλλόγους όσο και για τον Δήμο μας, ο Αθλητικός Τουρισμός. Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης
με κύριο Συντονιστή το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού και συνεργάτες-
οργανωτές τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους είναι η διοργάνωση Διεθνών και Πανελληνίων αγώνων ηλικιών- Προπονητικών Καμπ και προπονητικών
σεμιναρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη άρτιων, οργανωμένων και αδειοδοτημένων χώρων άθλησης.

Αδέσποτα: Η αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων αποτελεί ένδειξη του πολιτισμού μας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί η πλέον πρόσφορη λύση για την επίλυση και τη διευθέτησή του. Πιστεύουμε ότι απαιτείται η επανεξέταση των όρων συμμετοχής του δήμου στο ΣΥΠΠΑΖΑΘ, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.Αγαπητοί  συμπολίτες,

Με αισθήματα ευθύνης, ειλικρίνειας και δημιουργικής διάθεσης καταθέτουμε στην κρίση σας το Πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Θερμαϊκός - Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Το πρόγραμμά μας, είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας και δημοκρατικών διαδικασιών. Περιγράφει την κατάσταση στη χώρα, στην Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο και προτείνει μια ρεαλιστική και αλληλέγγυα διέξοδο. Παράλληλα χαράζει ένα πλαίσιο δράσης και διεκδίκησης για την αειφόρα  ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η μέχρι σήμερα παρουσία μας, το ήθος των στελεχών του συνδυασμού μας, η συμμετοχή μας σε κινηματικές δράσεις, ο συνεχής αγώνας μας για μια καλύτερη ζωή στη χώρα και στον τόπο, μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη.

Συμμετέχουμε, συναποφασίζουμε, δημιουργούμε!

Προχωρούμε μαζί για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο!


Σπύρος Κουζινόπουλος