Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: «Χρειάζεται δυναμικός αγώνας και όχι ευχολόγια για τις κεραίες»

«Οι επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκαν δίπλα σε σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους του δήμου Θερμαϊκού, δεν φεύγουν με ευχολόγια, παρακάλια και ψηφίσματα, αλλά χρειάζεται συντονισμένος και δυναμικός αγώνας από τη διοίκηση του Δήμου», τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», στη σχετική συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της Παρασκευής.

Το ζήτημα των κεραιών ήρθε για συζήτηση από τη διοίκηση του δήμου ως 14οθέμα, προκειμένου να εγκριθεί οι αποφάσεις που έλαβαν οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου για την απομάκρυνση των κεραιών.

Διαμαρτυρία στην Επανομή για την κεραία στο γήπεδο
Οι αποφάσεις των δημοτικών κοινοτήτων
Όπως αναφέρεται στις σχεδόν πανομοιότυπες αποφάσεις που έλαβαν οι δημοτικές κοινότητες Περαίας, Νέας Μηχανιώνας, Επανομής και Αγίας Τριάδας και η τοπική κοινότητα Μεσημερίου και υιοθετήθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (με εξαίρεση την αποχή του εκπροσώπου της παράταξης Τσαμασλή):
«Αποφασίζεται ομόφωνα την απομάκρυνση όλων των υφιστάμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις ευαίσθητες περιοχές (σχολεία, αθλητικούς χώρους, παιδικούς σταθμούς, κατοικημένες περιοχές), καθώς απειλούν τη δημόσια υγεία των δημοτών».

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης στην ομιλία του, δήλωσε ότι το θέμα έρχεται από τη διοίκηση του Δήμου σε υλοποίηση της προεκλογικής της δέσμευσης για την απομάκρυνση των κεραιών από τις ευαίσθητες περιοχές. «Αυτός ο καρκίνος πρέπει να φύγει μακριά από τα σχολεία, επειδή το πολυτιμότερο σ΄αυτή τη ζωή είναι τα παιδιά», είπε ο δήμαρχος. Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στο δήμο εκπρόσωποι των εταιριών κινητής τηλεφωνίας για να συζητήσουν τη μετεγκατάσταση των κεραιών σε χώρους που έχουν επιλεγεί από την Τεχνική Υπηρεσία.

Κινητοποίηση κατά των γιγαντοκεραιών στη Ν.Μηχανιώνα
Οι παρεμβάσεις Διαμαντίδη, Μαυροσκά
Σε παρέμβασή του ο επιχειρηματίας από τη Νέα Μηχανιώνα κ. Σίμος Διαμαντίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν οι γιγαντοκεραίες στο χώρο των κοιμητηρίων της Ν.Μηχανιώνας, στις προσπάθειες που είχε καταβάλει Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση τους, τον εντοπισμό νέου χώρου στην περιοχή Τουρμπαλί, τα εμπόδια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και την υπαναχώρηση των εταιριών.
Τα ανάλογα προβλήματα που δημιούργησαν οι κεραίες στην Επανομή, περιέγραψε ο πρόεδρος του Γ΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής κ. Βασίλης Μαυροσκάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο από τις τρεις κεραίες που εγκαταστάθηκαν στην Επανομή, κρίθηκαν παράνομες με βάση δικαστικές αποφάσεις. Κάλεσε δε τη διοίκηση του δήμου να εφαρμόσει αμέσως το νόμο, κατεδαφίζοντας τις κεραίες.

Διαδήλωση μαθητών και γονιών στην Αγία Τριάδα
Η ομιλία Κουζινόπουλου
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος επισήμανε ότι ο δήμος μετατρέπεται σιγά-σιγά σε «κεραιούπολη», καθώς οι πύργοι κεραιών κάνουν την εμφάνισή τους ο ένας κατόπιν του άλλου από τις ασύδοτες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Για να προσθέσει:
«Όλοι εμείς που αντιδρούμε για το θέμα αυτό, δεν το κάνουμε γιατί είμαστε κατά της κινητής  τηλεφωνίας, ή γιατί επιδιώκουμε την επιστροφή στην εποχή των σημάτων Μορς, των ταμ-ταμ και των ταχυδρομικών περιστεριών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι κεραίες να «φυτεύονται» χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς πρόνοια και φροντίδα, δίχως να υπερισχύει  η μέριμνα για τη διαφύλαξη πρωτίστως της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Αυτό που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Όπου αντί γιγαντοκεραιών, υπάρχουν πολλές μικρές κεραίες, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση η μία με την άλλη, με συνέπεια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να είναι σε πολύ χαμηλά όρια.
Τι συμβαίνει με εμάς; Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, για να μην υποβληθούν σε έξοδα και να αποκομίζουν ολοένα και περισσότερα υπερκέρδη ετησίως, αντί ενός παρόμοιους δικτύου πολλών μικρών κεραιών, προσπαθούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές, ξεμπερδεύοντας με τις γιγαντοκεραίες, όπως αυτές που λειτουργούν στη Νέα Μηχανιώνα, την Επανομή ή την Αγία Τριάδα».
Όταν οι αγωνιζόμενοι κατά των κεραιών κάτοικοι Επανομής αντιμετωπίζονταν με ΜΑΤ
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στάθηκε σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά που τα ανέφερε ως παράδειγμα:
-Την απόφαση που είχε εκδώσει  το 2011 η Πολεοδομία Θέρμης, διατάσσοντας την κατεδάφιση της παράνομης κεραίας που είχε στηθεί απέναντι από το δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας. Την απόφαση εκείνη  δεν την εφάρμοσε αμέσως ο δήμος Θερμαϊκού, με συνέπεια η εταιρία να καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και να τη νομιμοποιήσει τελικά με ένα σκανδαλώδη νόμο που έδινε δυνατότητα στις εταιρίες να αναγνωρίσουν αναδρομικά κεραίες που αυθαίρετα είχαν στήσει.
-Την ενέργεια του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, ο οποίος υιοθετώντας την απαίτηση των συνδημοτών του, άρχισε σκληρό δικαστικό αγώνα, πετυχαίνοντας εν τέλει την έκδοση δικαστικής απόφασης από το Τριμελές Πρωτοδικείο για την κατεδάφιση την κεραίας που είχε στηθεί απέναντι από το δημοτικό σχολείο Πυλαίας. Και την επόμενη ημέρα, πήγε χωρίς χρονοτριβή και την γκρέμισε.
«Τέτοια δημοτική θέλουν οι δημότες του Θερμαϊκού, δυναμική και διεκδικητική. Που θα πάρει στα χέρια της την υπόθεση της απομάκρυνσης των κεραιών και χωρίς χρονοτριβή θα τη φέρει εις πέρας. Διότι, καλές είναι οι συζητήσεις με τις εταιρίες, αλλά την ώρα που διακυβεύονται συμφέροντά τους, μη νομίζετε ότι θα μας κάνουν τα χατίρια», είπε ο Σπ. Κουζινόπουλος, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θερμαϊκού.
 
Αγωνιστές κατά των κεραιών Επανομής στα δικαστήρια
Θ.Ζδούκος: «Να εντείνουμε τον αγώνα»
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Ζδούκος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μείνει ο Δήμος μόνο στα ψηφίσματα των Τοπικών Συμβουλίων, ούτε να επαναπαυθεί σε αυτά, καθώς χρειάζεται να ενταθεί ο κινηματικός αγώνας για την απομάκρυνση των επικίνδυνων κεραιών. Και όπως είπε, είναι αναγκαίο να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να αλλάξει ο ισχύον νόμος 3431 του 2006, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν ασύδοτα κεραίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.

Μώραλη: «Μοναδικό ενδιαφέρον των εταιρειών το κέρδος
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ντίνα Μώραλη παρατήρησε πως ητοποθέτηση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, επιβεβαιώνει ότι μοναδικό κριτήριο των εταιρειών για την εγκατάσταση των κεραιών είναι η επέκταση των δικτύων τους με στόχο περισσότερα κέρδη.
Στις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην «κόντρα» με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αναφέρθηκαν μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Μισαλέμης, Καλλονάς), καθώς όπως είπαν «πρόκειται για εταιρίες κολοσσούς». Ενώ ο Γιώργος Καριώτης εμφανίστηκε πιο δυναμικός, προτείνοντας να πάει σύσσωμο όλο το δημοτικό συμβούλιο και να γκρεμίσει αυτό τις κεραίες.