Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η διοίκηση Μαυρομάτη φιμώνει για μια ακόμη φορά τη «Συμπολιτεία»

Αποχώρησαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» μετά τη νέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού για τη φίμωσή τους στη συζήτηση του θέματος για το προσφυγικό, ιδιαίτερα όταν επισήμαναν την εξοργιστική αδράνεια αλλά και τη διγλωσσία της διοίκησης Μαυρομάτη σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Δεν είχε τελειώσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Σπύρος Κουζινόπουλος, την ανάγνωση επιστολής, που είχε αποστείλει το πρωί της Τρίτης προς το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σ.Αδαμίδης, δίνοντας για μία ακόμη φορά ρεσιτάλ αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αυταρχισμού και βοναπαρτισμού, άρχισε να ανάβει λαμπάκια και να χτυπάει τα κουδούνια, λέγοντας ότι πέρασε το τρίλεπτο, για να κλείσει τελικά το μικρόφωνο στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Τις ενέργειες του προερχόμενου από την παράταξή του, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, παρακολουθούσε απαθής ο δήμαρχος Μαυρομάτης. Και όταν κλήθηκε από τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» να πάρει θέση σ’ αυτές τις ολοκληρωτικής συμπεριφοράς ενέργειες του προέδρου του Δ.Σ., συνέχισε να σιωπά, ακόμη και όταν προκλήθηκε από τον Σπ. Κουζινόπουλο να πει αν η στάση αυτή, συνάδει με τις διαβεβαιώσεις Μαυρομάτη ότι θα είναι … «πρόεδρος όλων των δημοτών του Θερμαϊκού».
Με την επιστολή του Σπύρου Κουζινόπουλου, που αποκρύφτηκε από τη δημοτική αρχή και δεν αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνονταν η φοβερή αδιαφορία και η κωλυσιέργεια της διοίκησης του δήμου αλλά και το συστηματικό τρενάρισμα στην έναρξη της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», δύο εβδομάδες μετά την σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στο δήμο Θερμαϊκού και μία  εβδομάδα ύστερα από την πρώτη της σύγκληση, δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια για τη δραστηριοποίησή της. Σημείωνε δε με έμφαση ότι «επειδή κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει, μπορεί να είναι καθοριστική για την επιβίωση των προσφύγων, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί αμέσως η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ώστε επιτέλους να αρχίσει να συγκεντρώνεται  βοήθεια, εάν είναι δυνατόν ακόμη και εντός της ημέρας».
Νωρίτερα, τοποθετούμενος επί του θέματος ο δήμαρχος Μαυρομάτης, πετώντας για μία ακόμη φορά τη… μπάλα στην εξέδρα, απέδωσε τη μη ενεργοποίηση της Διαπαραταξιακής στην… τριήμερη αργία της αποκριάς, προσθέτοντας πως στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνονταν… επικαιροποίηση του οργάνου.
Ακολουθώντας στη συνέχεια τακτική πλήρους διγλωσσίας, διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν υπήρξε ποτέ έστω σκέψη για την μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή του Θερμαϊκού. Για να κλείσει λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Ακούγεται ότι θα έρθουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στα δύο κάμπινγκ, ότι θα έρθουν στα Τσαίρια, αυτά όλα είναι εκ του πονηρού».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», αναρωτήθηκε αν οι δημότες θα πρέπει να πιστέψουν τον δήμαρχο Μαυρομάτη ή τον αντιδήμαρχο Γ.Φεστερίδη, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, επέμενε φορτικά να συνταχθεί και να υπογραφεί από τα μέλη της πρακτικό, που λέει ότι «ο κ. Φεστερίδης ήθελε η επιτροπή να έχει έτοιμη πρόταση η οποία είναι ότι τα μέρη που θα πρέπει να προταθούν (σ.σ. για την εγκατάσταση προσφύγων), να είναι περιοχές του Δήμου μας που ανήκουν στο κράτος, ώστε αυτό να έχει την ευθύνη, π.χ. Κάμπινγκ ΕΟΤ, περιοχή Τσαίρια κλπ».
Διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα, ο Σπύρος Κουζινόπουλος κάλεσε τα μέλη της διοίκησης του Δήμου να ψαχτούν μεταξύ τους για το ποιος διαδίδει «υποβολιμιαίες φήμες» και πράγματα «εκ του πονηρού» και ρώτησε ευθέως το δήμαρχο αν είχε λάβει γνώση για τις προτάσεις του αντιδημάρχου. Κι εκείνος φυσικά, δεν απάντησε, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε να κλείνει συνεχώς το μικρόφωνο κάθε φορά που ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» προσπαθούσε να μιλήσει για τις μεθοδευμένες προκλήσεις της διοίκησης Μαυρομάτη σε βάρος της αντιπολίτευσης. Γεγονός που οδήγησε τους τρεις δημοτικούς συμβούλους σε αποχώρηση από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το κείμενο της επιστολής Κουζινόπουλου
Στην επιστολή την οποία είχε αποστείλει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» προς τον δήμαρχο Μαυρομάτη το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη έναρξης εκστρατείας συγκέντρωσης βοήθειας για τους πρόσφυγες και η οποία αποκρύφτηκε από το δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε τα εξής:
Π Ρ Ο Σ
Τον δήμαρχο Θερμαϊκού
κ. Γιάννη Μαυρομάτη
κύριε Δήμαρχε
Θέλω να διατυπώσω την ανησυχία μου για την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, καθώς, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση για τη σύσταση και μία σχεδόν εβδομάδα ύστερα από την πρώτη της σύγκληση, δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια για τη δραστηριοποίησή της
Σε μία περίοδο που λίγο-πολύ όλοι σχεδόν οι Δήμοι της χώρας δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, οι οποίοι δίνουν στην κυριολεξία μάχη να σταθούν ζωντανοί στον βούρκο της Ειδομένης, είναι ανεξήγητο να υπάρχει αυτή η αργοπορία στην ενεργοποίηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και στην άμεση συγκέντρωση βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, είχα καταθέσει εγγράφως προτάσεις για την άμεση οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους, λόγω του πολέμου, πρόσφυγες. Μεταξύ των οποίων η δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, ο καθορισμός αποθηκευτικού χώρου, η δημιουργία γραφείου συντονισμού-επικοινωνίας, η ενεργοποίηση των εθελοντών αλλά και μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των δημοτών του Θερμαϊκού για την εκδήλωση συμπαράστασης, με την πραγματοποίηση άμεσα σύσκεψης όλων των φορέων, συλλόγων, κινήσεων, εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων γονέων-κηδεμόνων, σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων κατοίκων κλπ.
Επειδή κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει, μπορεί να είναι καθοριστική για την επιβίωση των προσφύγων, θα πρέπει να δώσετε τις δέουσες εντολές για τη δραστηριοποίηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, ώστε επιτέλους να υπάρξει έναρξη συγκέντρωσης βοήθειας, εάν είναι δυνατόν ακόμη και εντός της ημέρας.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτω τις προτάσεις που εγγράφως κατέθεσα προ εβδομάδος.
                                                                        Νέα Μηχανιώνα 15 Μαρτίου 2016
                                                                                    Σπύρος Κουζινόπουλος