Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η «Συμπολιτεία» καταγγέλει την έκδοση προπαγανδιστικής εφημερίδας που «ευλογεί τα γένια» της διοίκησης Μαυρομάτη

Σε μια εποχή που ο Δήμος βουλιάζει στα χρέη και τα προβλήματα
η εφημερίδα του κ.Μαυρομάτη παρουσιάζει μαγική εικόνα για το Θερμαϊκό
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καταγγέλει την ενέργεια της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού να προχωρήσει στην έκδοση πολυδάπανης εφημερίδας του Δήμου, με τα χρήματα των δημοτών, για να διαφημίζει το ανύπαρκτο έργο της διοίκησης Μαυρομάτη.
Μάλιστα, συνεχίζοντας ένα ρεσιτάλ αυθαιρεσιών και παρατυπιών, η δημοτική αρχή παρουσίασε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στην δημοτική Οικονομική Επιτροπή θέμα καθορισμού των τιμών για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στην εφημερίδα του Δήμου, δέκα και πλέον ημέρες μετά την έκδοση και κυκλοφορία της, ώστε να νομιμοποιήσει τη συγκέντρωση διαφημίσεων!!

Σε μία εποχή που τα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, μία σειρά έργων καθυστερούν και δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης χρημάτων και η κοινωνική πολιτική του είναι επιεικώς απαράδεκτη, η διοίκηση Μαυρομάτη θα δαπανήσει πάνω από 50.000 ευρώ για ένα έτος, προκειμένου να εκδίδει ένα ανούσιο έντυπο, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα προβλήματα του τόπου και τις ανάγκες των κατοίκων του, μόνο και μόνο για να «ευλογεί τα γένια» της, όπως λέει ο λαός.
Έγκαιρα, εδώ και ένα χρόνο, είχαμε προτείνει εγγράφως στη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, αντί για μια πολυδάπανη έκδοση, να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων δήμων της χώρας που για να περιστείλουν δαπάνες, κλείνουν δημοτικές εφημερίδες και περιοδικά τα οποία μέχρι τώρα εξέδιδαν και στη θέση τους δημιουργούν φροντισμένες ηλεκτρονικές εφημερίδες για να περιορίσουν δραστικά το κόστος και να υπηρετήσουν πραγματικά τη διαφάνεια.
Θεωρούμε απαράδεκτο ο δήμος να ξοδεύει χρήματα για επικοινωνιακούς λόγους, μόνο και μόνο για την προβολή του δημάρχου, σε μία εποχή που δηλώνει αδυναμία διάθεσης ακόμη και μικροποσών για την κάλυψη των αναγκών του και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Η παράταξή μας ακόμη από τις 25-9-2014, αντί για τη σχεδιαζόμενη προπαγανδιστική έκδοση, είχε προτείνει άλλες συγκεκριμένες ενέργειες που και το επίπεδο ενημέρωσης των συνδημοτών μας θα ανεβάσουν, αλλά και την καλύτερη σύνδεσή τους με το Δήμο Θερμαϊκού και τις δραστηριότητές του θα επιτύχουν. Πρωτίστως με την καλύτερη αξιοποίηση και ενίσχυση των μηνιαίων εφημερίδων που εκδίδονται στα όρια του δήμου Θερμαϊκού («Περαία», «Δημότης» και «Ορίζοντας») αλλά και την καλύτερη προβολή των δραστηριοτήτων του δήμου μέσω των περιφερειακών εφημερίδων (Μακεδονία, Αγγελιοφόρος κλπ) και των ενημερωτικών ιστότοπων της περιοχής.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θερμαϊκού,  στις 23 Φεβρουαρίου 2015, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, είχε επισημάνει, απευθυνόμενος στη διοίκηση του Δήμου: «Προχωράτε στην έκδοση εφημερίδας χωρίς προηγουμένως να έχετε δημιουργήσει αντιπροσωπευτική συντακτική επιτροπή, δίχως να έχετε καταρτίσει ένα κώδικα δεοντολογίας και κανονισμό λειτουργίας, κι αυτό γιατί θέλετε την εφημερίδα να λειτουργεί καθαρά ως προπαγανδιστικό μέσο και όχι για τη σωστή ενημέρωση των δημοτών, όπως διατείνεστε».
Πέρασαν επτά μήνες από τότε, χωρίς η διοίκηση Μαυρομάτη να κάνει κάτι στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να διασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του εντύπου που σκόπευε να κυκλοφορήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απέκρυψε ότι η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» δεν συναινεί και κατά συνέπεια δεν συμμετέχει στην έκδοση αυτού του εντύπου, αν προηγουμένως δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις δημοκρατικής λειτουργίας του, με τη δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής και τη σύνταξη κανονισμού δεοντολογίας και πλουραλισμού.
Η παράταξή μας εκφράζει και την έκπληξή της που οι εκπρόσωποι των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δέχθηκαν να συμμετέχουν με άρθρα τους στην εφημερίδα της διοίκησης Μαυρομάτη, νομιμοποιώντας την, δίχως τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία δεοντολογικά ενός δημοτικού εντύπου.
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθειά της για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα του δήμου Θερμαϊκού, για καλύτερη αξιοποίηση των δυσβάστακτων δημοτικών τελών που πληρώνουν οι συνδημότες μας και καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας.