Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

H «Συμπολιτεία» έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα βοήθειας στους πρόσφυγες

Το θέμα των Σύρων προσφύγων που κατακλύζουν τη χώρα μας, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, μετά την ερώτηση που υπέβαλε προς τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», ζητώντας απάντηση στην επιστολή που προ ημερών απέστειλε προς τον δήμαρχο κ.Μαυρομάτη για το θέμα αυτό.


Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, εξήρε τις πρωτοβουλίες που πήραν για τη συγκέντρωση βοήθειας προς τους πρόσφυγες η ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού και ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας. Τονίζοντας παράλληλα ότι η επίδειξη ανθρωπιστικής αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά και η διαχείριση της βοήθειας που θα συγκεντρωθεί, πρέπει να γίνεται κάτω από την ομπρέλα του δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος θα καλέσει όλους τους συλλόγους, σωματεία και φορείς της περιοχής και πρωτίστως τους κατοίκους να συνδράμουν στο έργο αυτό.
Στην έγγραφη πρότασή του προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού, με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» είχε ζητήσει να δημιουργηθεί επιτροπή για την ανάληψη εκστρατείας στήριξης των Σύρων προσφύγων στην Ειδομένη. Προτείνοντας συγκεκριμένα η συγκέντρωση της βοήθειας αυτής να γίνεται στα δημοτικά καταστήματα των τριών δημοτικών ενοτήτων Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας.
Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι θα αναλάβει η αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας μια τέτοια προσπάθεια, με την ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου θα καλούνται οι δημότες να προσφέρουν είδη για τους πρόσφυγες μέχρι την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.
Πάντως ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, φανερά ενοχλημένος από την πρωτοβουλία και τις πιέσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν πρέπει να νοιαζόμαστε μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά να ενδιαφερθούμε πρωτίστως για τους 1.000 δημότες του Θερμαϊκού που δήλωσαν συμμετοχή στα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας.
Απαντώντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» συμφώνησε με το δήμαρχο Θερμαϊκού, λέγοντας ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της πρωτίστως την κοινωνική πολιτική και την ανακούφιση των συνδημοτών μας που πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης.  Ενώ με τη σειρά του ο σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Θοδωρής Ζδούκος, που ως εθελοντής πήρε μέρος σε αποστολές παροχής ιατρικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη και την Ειδομένη, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, τονίζοντας ότι «η εμπειρία από τη Μυτιλήνη και την Ειδομένη, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός στη διανομή της βοήθειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρίσκονταν και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας, εκπρόσωπος του οποίου πήρε το λόγο, αναφέροντας την πρωτοβουλία του συλλόγου για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τα είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να προσφερθούν.

Ανακοίνωση του Δήμου για τη συγκέντρωση βοήθειας
Σε ανακοίνωση της αντιδημαρχίας Παιδείας – Νεολαίας - Αλληλεγγύης – Πρόνοιας – Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρονται για το θέμα της βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες τα ακόλουθα:   
«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
Ο Δήμος Θερμαϊκού ενισχύοντας την πρωτοβουλία της ΕΘΟΠΑΚ (Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Θερμαϊκού), στο πλαίσιο της ευθύνης απέναντι στο μεγάλο ζήτημα των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας και με σκοπό να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια αποστολή βοήθειας, συγκεντρώνοντας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Παρακαλούμε όλους τους δημότες – κατοίκους του Δήμου μας, να προσφέρουν ότι μπορούν, από τα είδη που αναφέρονται παρακάτω, στους συγκεκριμένους χώρους συγκέντρωσης.
ΤΡΟΦΙΜΑ: παιδικές τροφές σε βαζάκια, χυμοί, νερά, γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, μπισκότα, φρυγανιές. ΦΑΡΜΑΚΑ: παυσίπονα (depon, panadol, apotel, κτλ), γάζες, αυτοκόλλητα ραμματάκια (steri-strip), αντιβιοτικά, betadin, φάρμακα για διάρροιες. ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ: σερβιέτες, pampers, σακούλες σκουπιδιών μεγάλες, σαπούνια, σαμπουάν, αδιάβροχα.
ΧΩΡΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ: α) στο γραφείο του προγράμματος “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”, στη Δημοτική Κοινότητα Επανομής, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. β) στο γραφείο του προγράμματος “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”, στη Δημοτική Κοινότητα Ν.Μηχανιώνας, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. γ) στο γραφείο του προγράμματος “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”, στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. δ) στο γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, στην οδό Δευκαλίωνος 23 στην Περαία, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η συγκέντρωση των αγαθών θα γίνεται έως την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015».