Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Έντονη αντίδραση της «Συμπολιτείας» για τον αποκλεισμό του Δήμου Θερμαϊκού από πρόγραμμα της Περιφέρειας

Έντονα αντέδρασε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην είδηση ότι στο «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης», που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οκτώ Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης δεν συμπεριλήφθηκε ο δήμος Θερμαϊκού, αν και αυτό αφορά περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Με κατεπείγουσα ερώτηση του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος ζητά από τον δήμαρχο Θερμαϊκού να απαντήσει εάν είχε πληροφορηθεί ότι εκπονείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι ενέργειες έγιναν ώστε να συμπεριληφθεί σ’ αυτό και ο Δήμος Θερμαϊκού. Ενώ σε περίπτωση που δεν το γνώριζε, σε ποιες δυναμικές αντιδράσεις σκοπεύει να προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου, ώστε να αναγκαστεί η Περιφέρεια και να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της, συμπεριλαμβάνοντας και το Δήμο Θερμαϊκού στο «Πρόγραμμα παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης».  
Στην ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» χαρακτηρίζεται ως αδιανόητη τη μη συμμετοχή του δήμου Θερμαϊκού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας, και μάλιστα μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Επισημαίνεται ακόμη από τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» πως τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα, που έρχεται να αντιμετωπίσει, εκτός της ανεργίας, το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφορούν πρωτίστως την περιοχή του Θερμαϊκού. Δεδομένου ότι ο βασικότερος δρόμος που συνδέει το Δήμο με τη Θεσσαλονίκη, έχει χαρακτηριστεί από την Τροχαία ως ο πιο επικίνδυνος σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ οι εκπληκτικού κάλους υδροβιότοποι της περιοχής (Αγγελοχωρίου και Επανομής), προστατευόμενες περιοχές Natura-2000, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αναλυτικά η ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» προς τον δήμαρχο κ.Μαυρομάτη έχει ως εξής:
                                    Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη
ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης»
Αξιότιμε κ. δήμαρχε
Όπως διαβάζουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπόνησε ένα «Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης», όπως αποκλήθηκε, σε οκτώ περιοχές της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη γήρανση του πληθυσμού και το κυκλοφοριακό.
Με έκπληξη, πληροφορηθήκαμε ότι μεταξύ των δήμων που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας, καθώς και η περιοχή Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα) δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Θερμαϊκού, αν και το ποσοστό ανεργίας, και μάλιστα μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, με το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που θα γίνουν μέχρι το 2023 για την αναστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε περιοχές όπου κλείνουν επιχειρήσεις, εμφανίζονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, μείωση των χώρων πρασίνου και αυξημένα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, η διευθέτηση ρεμάτων, η δημιουργία χώρων υπερτοπικού χαρακτήρα ή δράσεις απορρύπανσης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου της πόλης.
Τις προϋποθέσεις αυτές, συγκεντρώνει με το παραπάνω η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς και υψηλό ποσοστό ανεργίας εμφανίζει (από τα υψηλότερα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία), και γήρανση του πληθυσμού παρατηρείται και σταθερή μείωση των χώρων πρασίνου υπάρχει αλλά και σημειώνονται εδώ αυξημένα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Καθώς ο βασικότερος δρόμος που συνδέει το Δήμο μας με τη Θεσσαλονίκη, έχει χαρακτηριστεί από την Τροχαία ως ο πιο επικίνδυνος σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ οι εκπληκτικού κάλους υδροβιότοποι της περιοχής μας (Αγγελοχωρίου και Επανομής), προστατευόμενες περιοχές Natura-2000, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Με βάση όλα αυτά θέλουμε να ρωτήσουμε κ. δήμαρχε εάν είχατε πληροφορηθεί ότι εκπονείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τι ενέργειες κάνατε ώστε να συμπεριληφθεί σ’ αυτό και ο Δήμος Θερμαϊκού. Ενώ εάν δεν το γνωρίζεται, σε ποιες δυναμικές αντιδράσεις σκοπεύετε να προχωρήσετε, ώστε να αναγκαστούν η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ.Τζιτζικώστας να αναθεωρήσουν το σχεδιασμό τους, συμπεριλαμβάνοντας και το Δήμο Θερμαϊκού στο «Πρόγραμμα παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης».  

                                                                        Περαία 18 Μαίου 2016
                                                                        Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
                                                                         Σπύρος Κουζινόπουλος