Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ερώτηση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για την εγκατάλειψη της πλαζ Νέας Μηχανιώνας

Με ερώτησή τους προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» επισημαίνουν την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημοτική πλαζ της Νέας Μηχανιώνας αλλά και την ανάγκη εκτέλεσης μικρής κλίμακας έργων για τη βελτίωσή της. Ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να κάνουν το μπάνιο τους και να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή.  

Όπως σημειώνουν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, η δημοτική πλαζ, στο ωραιότερο σημείο της Νέας Μηχανιώνας, θα μπορούσε, όπως παλιά, να αποτελεί πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και κολυμβητών όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Προκειμένου και τα καταστήματα της Μηχανιώνας και της Κερασιάς να δουλέψουν και για τους άνεργους νέους να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης.
Δυστυχώς σήμερα, οι εγκαταστάσεις της κατ’ όνομα μόνο «δημοτικής ακτής», καθώς παραμένουν εγκαταλειμμένες εδώ και πολλά χρόνια, έχουν μετατραπεί σε εστίες βρωμιάς,  ακαθαρσιών και μόλυνσης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» απευθυνόμενοι προς τη διοίκηση δήμου Θερμαϊκού ρωτούν εάν προτίθεται να διαθέσει το απαιτούμενο μικρό χρηματικό κονδύλιο και τους απαραίτητους εργατοτεχνίτες, προκειμένου η δημοτική πλαζ της Νέας Μηχανιώνας να βελτιωθεί και να ξαναγίνει όπως πριν. Ώστε και οι κάτοικοι της περιοχής να τη χαίρονται, αλλά και για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη
                                                ΕΡΩΤΗΣΗ 25/5/2016
Θέμα: Δημοτική πλαζ Νέας Μηχανιώνας

Κύριε δήμαρχε,
Αναξιοποίητη, θα παραμείνει και το φετινό καλοκαίρι η κατ’ όνομα μόνο «δημοτική πλάζ» της Νέας Μηχανιώνας, καθώς η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού δεν φρόντισε έγκαιρα για τη βελτίωση της ακτής και την ανακατασκευή των λουτρικών εγκαταστάσεων, που όπως παραμένουν εγκαταλειμμένες εδώ και πολλά χρόνια, έχουν μετατραπεί σε εστίες βρωμιάς,  ακαθαρσιών και μόλυνσης.
Και όμως η δημοτική πλαζ, στο ωραιότερο σημείο της Νέας Μηχανιώνας, θα μπορούσε, όπως παλιά, να αποτελεί πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και κολυμβητών όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό. Προκειμένου και τα καταστήματα της Μηχανιώνας και της Κερασιάς να δουλέψουν και για τους άνεργους νέους μας να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης.
Η μεγάλη επιγραφή «Δημοτική Ακτή δήμου Μηχανιώνας», και οι βάσεις κάποιων ξεχαρβαλωμένων από την πολυκαιρία ψάθινων ομπρελών  θαλάσσης, μαζί με τα κουφάρια των αποδυτηρίων και των λουτήρων, είναι τα μόνα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποτε αυτό το σημείο, στην περιοχή των Πεύκων, μπροστά από τη γνωστή ψαροταβέρνα του Ρετσέλη, έσφυζε από ζωή, με τους χιλιάδες κολυμβητές που κατέφθαναν από τη Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχές για να κάνουν το μπάνιο τους και να δροσιστούν στα πεντακάθαρα νερά της.
Όπως ήταν η πλαζ πριν λίγα μόλις χρόνια
Δεν είναι τυχαίο ότι μία ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Θεσσαλονίκης, που είχε εκδοθεί στις 6 Ιουνίου 1996, ανάμεσα στις παραλίες του νομού που συνιστούσε για ασφαλή κολύμβηση, ήταν και η, όπως επί λέξει την περιέγραφε «ακτή κολύμβησης (δημοτική πλαζ) Νέας Μηχανιώνας».

Κι όμως τα επόμενα χρόνια, ο χώρος αφέθηκε στη μοίρα του, ενώ η ακτή γέμισε με αγριόχορτα, όταν άρχισε σιγά-σιγά να αποσύρεται η άμμος και να μετατοπίζεται προς το λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας λόγω της προσάμμωσης.

Όπως λένε έμπειροι παλιοί Μηχανιώτες, η πλαζ θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει αξιοπρεπώς, προσελκύοντας επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους, με μικρής κλίμακας έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεών της. Ενώ μακροπρόθεσμα, η κατασκευή του τόσο απαραίτητου για ολόκληρη την παραλία και το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας, κυματοθραύστη-λιμενοβραχίονα, θα αποτρέπει την αποάμμωση της δημοτικής ακτής, αλλά και θα προστατεύει και τα αλιευτικά σκάφη.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού εάν προτίθεται να διαθέσει το απαιτούμενο μικρό χρηματικό κονδύλιο και τους απαραίτητους εργατοτεχνίτες, προκειμένου η δημοτική πλαζ της Νέας Μηχανιώνας να βελτιωθεί και να ξαναγίνει όπως πριν. Ώστε και οι κάτοικοι της περιοχής να τη χαίρονται, αλλά και για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.
                                                                        Για τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»
                                                                        Σπύρος Κουζινόπουλος
                                                                        Θοδωρής Ζδούκος

                                                                        Γιάννης Τσακμάκας