Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: Έργα που πρέπει να γίνουν στην Αγία Τριάδα μετά την πλημμύρα

Σειρά επισημάνσεων για τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αγία Τριάδα, μαζί με τεκμηριωμένες προτάσεις  για τα έργα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, κατέθεσε στο Τοπικό Συμβούλιο Αγίας Τριάδας, ο τοπικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Βασίλης Σίσκος.

Όπως επισημαίνει, παρόμοιες πλημμύρες, αν και μικρότερες σε έκταση, είχαν ξαναγίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, ενώ περιβαλλοντικές μελέτες για τα ρέματα της περιοχής δεν λήφθηκαν υπ’ όψη. Αναφέρει δε πως μία πρόταση των τοπικών δημοτικών συμβούλων για έργο (κανάλι) απορροής και διαχείρισης των υδάτων κατά μήκος της παραλίας του οικισμού της Αγίας Τριάδας, απαξιώθηκε από τη διοίκηση του δήμου με το πρόσχημα ότι τα έργα στον αιγιαλό ανήκουν σε άλλη υπηρεσία.
Αναλυτικά οι επισημάνσεις του τοπικού συμβούλου Αγίας Τριάδας  της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», έχουν ως εξής:
«Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας, αλλά και οι παρακείμενοι οικισμοί, έχουν ένα εγγενές πρόβλημα πλημμυρών λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους. Υπάρχουν πολλά ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα τα οποία πλημμυρίζουν ακόμη και με την πιο ήπια νεροποντή. Στα τρία μεγαλύτερα ρέματα (Παύλου Μελά, Δαιδάλου και Λαμπράκη), τα οποία προκαλούν και τις περισσότερες ζημιές, έχουν γίνει μεν σημαντικά έργα υπόγειας απορροής των υδάτων, όμως αυτά συχνά φράζουν από φερτά υλικά, με αποτέλεσμα τα νερά συνήθως να ξεχειλίζουν υπεράνω της κεντρικής Λεωφόρου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας  και να προκαλούν καταστροφές σε σπίτια και σε δρόμους.
Η πλημμύρα της 6/9/2016, ήταν μεν πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν όμως η μοναδική στην περιοχή. Οι παλιοί κάτοικοι λένε ότι έχει ξανασυμβεί άλλες 7 φορές. Σαν προτεραιότητα λοιπόν πρέπει τεθεί η αντιμετώπιση και η εξάλειψη του προβλήματος κάνοντας έργα υποδομής σε όλο τον ρου των ρεμάτων και ειδικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα φερτά υλικά (αναβαθμοί, φράγματα κλπ.). Υπάρχουν καλά παραδείγματα άλλων περιοχών όπου παρόμοια προβλήματα έχουν λυθεί. Αντίθετα, υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες για τα ρέματα της περιοχής που δεν λήφθηκαν υπ’ όψη.
 Η διάβρωση της ακτής από τα ρέματα αυτά μετά από κάθε πλημμύρα, είναι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Φυσικά μετά την τελευταία πλημμύρα απλώς δεν υπάρχει παραλία, στα σημεία εκβολής των ρεμάτων. Η πρόταση των τοπικών δημοτικών συμβούλων για έργο (κανάλι) απορροής και διαχείρισης των υδάτων κατά μήκος της παραλίας του οικισμού της Αγίας Τριάδας, προς την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο ένα χρόνο πριν, απαξιώθηκε με το πρόσχημα ότι τα έργα στον αιγιαλό ανήκουν σε άλλη υπηρεσία, με την οποία δεν υπάρχει συνεργασία.
Η διοίκηση του Δήμου πρέπει πλέον να παίρνει σοβαρά τα αιτήματα των πολιτών και να συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων των κοινοτήτων. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι, όσα έργα έχει κάνει ή έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η παρούσα δημοτική αρχή στην Αγία Τριάδα, δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινότητας.
Πρώτιστο έργο λοιπόν πρέπει να είναι τα σοβαρά έργα υποδομής απορροής και διαχείρισης των όμβριων υδάτων, τόσο κατά το μήκος των ρεμάτων, όσο και κατά την εκβολή τους στη θάλασσα, με κύριο στόχο την εξάλειψη των πλημμυρών και των καταστροφών.  
Βεβαίως πρέπει να αποκατασταθούν και οι δρόμοι από τις ζημιές που υπέστησαν. Πρέπει όμως και η διοίκηση του Δήμου να μεριμνήσει και να ελέγξει τις κατά καιρούς παράνομες παρεμβάσεις κάποιων κατοίκων (και όχι μόνο), που δημιουργούν προβλήματα στην απορροή των υδάτων. Ένα παράδειγμα αυθαίρετης κατασκευής από τον ίδιο τον Δήμο, ήταν η κατασκευή του γηπέδου του «Πυρσού» Αγίας τριάδας. Το γήπεδο αυτό έχει κτιστεί κυριολεκτικά μέσα σε ρέμα. Τώρα το γήπεδο απλώς δεν υπάρχει και η Αγία τριάδα χρειάζεται ένα καινούριο, νόμιμο αυτή τη φορά γήπεδο.
 Τέλος, έλεγχος και επιπτώσεις πρέπει να υφίστανται και οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα ρέματα για τη ρίψη των μπαζών και των σκουπιδιών τους».

                                                                        Σίσκος Βασίλειος
                                                            Τοπικός Σύμβουλος Αγίας Τριάδας
         της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»