Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Φραστική επίθεση Μαυρομάτη στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας»

Επίθεση στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», από το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος σε επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου, για το θέμα των προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΘ, ισχυρίζεται με εμπάθεια ότι «ο κ. Κουζινόπουλος διαστρεβλώνει την αλήθεια σκόπιμα»!!. Πρέπει να δεχθούμε ότι όντως υπάρχει τεράστιο ζήτημα σχετικά με το ποιος παραποιεί και διαστρεβλώνει μόνιμα τα γεγονότα που συμβαίνουν στο δήμο Θερμαϊκού, ποιος παραπληροφορεί τους κατοίκους και ποιος πραγματικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του. Ας τα δούμε όμως όλα με τη χρονική τους σειρά:

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 18 Ιανουαρίου 2016, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτηση, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ομαλή υδροδότηση των κατοίκων του Θερμαϊκού, με συνέπεια για πολλές ημέρες, ολόκληρες περιοχές του Δήμου να είναι χωρίς νερό. Απένειμε μάλιστα εύσημα στους λιγοστούς εργαζόμενους της ΔΕΥΑΘ που κάτω από αντίξοες συνθήκες, εργάστηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών στο παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης, που εμφανίζει συνεχώς διαρροές και μάλιστα σε κάποια σημεία του, αποτελείται και από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες.
Στην παρέμβαση αυτή του επικεφαλής της «Συμπολιτείας», ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης σιώπησε, ενώ την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Άγγελος Σαμακοβλής, που είπε ότι η όποια καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών οφείλονταν στο γεγονός ότι «η ΔΕΥΑΘ προσπαθούσε να επιλύσει τα προβλήματα με μόλις εννέα (9) άτομα προσωπικό, τη στιγμή που είχαμε περισσότερα από 400 σπασμένα ρολόγια ύδρευσης». Και αυτή τη δήλωση τη μεταφέραμε σε ανάρτησή μας στο διαδίκτυο
Έρχεται τώρα ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης με την ανακοίνωσή του, μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και δηλώνει ότι ο Δήμος για να στηρίξει την ΔΕΥΑΘ της διέθεσε, πέραν των 9 ατόμων και επιπλέον 13 άτομα σε προσωπικό και ότι «άλλα 13 άτομα διατέθηκαν από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας (υδραυλικοί, εργάτες, χειριστής μηχανήματος, καθαρίστρια κλπ.)».
Κατά συνέπεια, δεν ήταν ο… «διαστρεβλωτής Κουζινόπουλος» που ανέφερε τα περί εννέα ατόμων προσωπικό της ΔΕΥΑΘ, ούτε βέβαια και μπορούσε να γνωρίζει το πόσα άτομα προσωπικό απασχολούνται από τη ΔΕΥΑΘ, τη στιγμή που η διοίκηση Μαυρομάτη, στέρησε τη δυνατότητα στη «Συμπολιτεία» να μετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο, όπως και στις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, για να μην γνωρίζει το τι συμβαίνει «εκ των έσω».
Την κατηγορία περί «διαστρέβλωσης», τη διάνθισε όμως και με μία άλλη γαρνιτούρα ο κ. Μαυρομάτης: Τα όσα είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» σχετικά με την ύδρευση και τις προσλήψεις στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας. Ας δούμε όμως πως προέκυψε κι’ αυτό το ζήτημα:
Όταν ο κ. Σαμακοβλής δήλωσε πως ήταν αδύνατο να προλάβει η ΔΕΥΑΘ την πιο έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών με τα εννέα άτομα προσωπικό, τότε ο Σπύρος Κουζινόπουλος ανταπάντησε πως θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ενισχυθεί η ΔΕΥΑΘ με υδραυλικούς, ‘ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να προσληφθούν υδραυλικοί από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, κάτι που δεν έγινε, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, αντί η διοίκηση Μαυρομάτη να προσλάβει υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, που τόσο λείπουν από το προσωπικό του Δήμου μας, έσπευσε να προσλάβει για ρουσφετολογικούς λόγους πέντε δασολόγους, αν και ο Θερμαϊκός δεν διαθέτει όχι δάση αλλά ούτε καν κάποιο αλσύλλιο»!!
Ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, δεν αντέδρασε τότε στην επισήμανση εκείνη. Κι έρχεται τώρα, με μιας εβδομάδας καθυστέρηση να πει στην ανακοίνωσή του ότι «οι θέσεις των δασολόγων προστέθηκαν αυθαίρετα από το Υπουργείο Εργασίας, χωρίς να ζητηθούν ποτέ, κόβοντας θέσεις από αναγκαίο προσωπικό που είχε ζητηθεί».
Δεν ξέρουμε αν αυτό ευσταθεί ή όχι. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τον ισχυρισμό του δημάρχου Θερμαϊκού. Εφόσον όμως συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί δεν έσπευσε από τότε να το καταγγείλει; Γιατί δεν ενημέρωσε αμέσως το δημοτικό συμβούλιο και άφησε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να δημοσιοποιήσει το γεγονός, καθώς όπως λέει, είχε αποστείλει από τον Μάρτιο του 2016 σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας;
Επομένως, ας ψάξει αλλού να βρει ο κ. Μαυρομάτης «παραπληροφόρηση», «μικροπολιτική διάθεση» και «διαστρέβλωση» κι ας μην προσπαθεί με εύκολους χαρακτηρισμούς να αποπροσανατολίσει τους δημότες του Θερμαϊκού σχετικά με τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησής του που κυριολεκτικά «πιάστηκε στον ύπνο» κατά τις χιονοπτώσεις της 10ης και 11ης Ιανουαρίου και του παγετού των προηγούμενων ημερών
Η ανακοίνωση του κ.Μαυρομάτη
Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση του δημάρχου Θερμαϊκού για να βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους:
«Ομαλά λειτουργεί το δίκτυο υδροδότησης του Δήμου Θερμαϊκού. Για την αποφυγή της παραπληροφόρησης, με μικροπολιτική διάθεση,  σχετικά με θέματα υδροδότησης, ο Δήμος Θερμαϊκού ενημερώνει τους πολίτες ότι:
Είναι γεγονός ότι πέρα από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχε επισωρεύσει πληθώρα προβλημάτων στο Δήμο μας, που αντιμετωπίστηκαν κατά γενική ομολογία επιτυχώς, είχαμε επιπρόσθετα και μεγάλες χιονοπτώσεις και παγετό που προσέθεσαν νέα σωρεία βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου. Αυτές παρότι  οι περισσότερες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά της ΔΕΥΑΘ, αντιμετωπίστηκαν από το προσωπικό της, το οποίο έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή υδροδότηση των χρηστών του δικτύου.
Η παρούσα διοίκηση του δήμου που παρέλαβε το 2014 τη ΔΕΥΑΘ με 9 μόλις μόνιμους υπαλλήλους, στην προσπάθεια της να τη στηρίξει, απέσπασε από το Δήμο 13 άτομα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της, σε προσωπικό. Επιπρόσθετα, από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας διατέθηκαν στη ΔΕΥΑΘ επιπλέον 13 άτομα, εκ των οποίων  (υδραυλικοί, εργάτες, χειριστής μηχανήματος, καθαρίστρια κλπ.). Επικουρικά των παραπάνω, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, γίνονται συμβάσεις και με ιδιώτες, όπου υπάρχει ανάγκη (μηχανικούς, υδραυλικούς κλπ.).

Ακόμη, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι τάχα ο Δήμος, για ρουσφετολογικούς λόγους, με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας  προσέλαβε δασολόγους αντί να προσλάβει υδραυλικούς, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης Γιάννης δήλωσε ότι, «οι θέσεις των δασολόγων προστέθηκαν αυθαίρετα από το Υπουργείο Εργασίας, χωρίς να ζητηθούν ποτέ, κόβοντας θέσεις από αναγκαίο προσωπικό που είχε ζητηθεί. Αυτό προκύπτει και από τη λίστα Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας, που διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθ. 5864/31-03-2016 έγγραφο μας, προς το Υπουργείο Εργασίας. Για το θέμα αυτό μάλιστα, έγινε και καταγγελία από το Δήμο μας στο γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, αλλά μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσε να διορθωθεί το λάθος του Υπουργείου, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη. Άλλωστε, η επιλογή του προσωπικού έγινε από τον ΟΑΕΔ, με κριτήρια ΑΣΕΠ. Όλα αυτά είναι γνωστά στον κ. Κουζινόπουλο, ο οποίος διαστρεβλώνει την αλήθεια σκόπιμα. Η διοίκηση του Δήμου πράττει πάντα το καθήκον της και επιλύει κατά το συντομότερο δυνατό, κάθε πρόβλημα που προκύπτει, με σκοπό την ομαλή υδροδότηση του δικτύου και την εξυπηρέτηση των δημοτών του. Και στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια 2ης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εντός λίγων μηνών (κι ενώ δεν έχει λήξει ακόμη η 1η), δείξαμε ετοιμότητα κι αντανακλαστικά που οι περισσότεροι των δήμων της περιοχής μας, δυσκολεύτηκαν να επιδείξουν».