Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Επιστημονική ημερίδα της «Συμπολιτείας» για διάβρωση των ακτών

 
 
Επιστημονική ημερίδα για το φαινόμενο της διάβρωσης της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού, ετοιμάζει για τις αρχές Απριλίου η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Σπύρο Κουζινόπουλο, καθώς το σοβαρό αυτό πρόβλημα δημιουργεί πλέον έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας.
 
Ήδη ο καταγόμενος από τη Νέα Μηχανιώνα καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Αλμπανάκης, εργάζεται εντατικά για την προετοιμασία αυτής της ημερίδας, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν από ειδικούς επιστήμονες και η προσάμμωση, που απασχολεί σοβαρά τους Νέους Επιβάτες και τη Νέα Μηχανιώνα, όπως επίσης η ποιότητα του νερού της θάλασσας και του πόσιμου ύδατος της περιοχής. 


 Όπως προκύπτει από μελέτες τις οποίες διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, η ακτή σε ορισμένα σημεία του δήμου Θερμαϊκού υποχωρεί κατά μέσο όρο 10 εκατοστά το χρόνο, λόγω ανθρωπογενών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στην περιοχή τα πιο έντονα φαινόμενα διάβρωσης στην Ελλάδα.
 
«Η ημιαστικοποίηση, με την κάλυψη των μικρών ρεμάτων και η εντατική γεωργία, ειδικά από τη στιγμή που εισήχθη η βαθιά άρωση, οδήγησαν στην ταχύτερη διάβρωση και στην “εξαφάνιση” σιγά - σιγά της παραλίας σε διάφορες περιοχές» αναφέρει ο καθηγητής  Κων. Αλμπανάκης. Διευκρινίζοντας ότι μπορεί η διάβρωση να είναι μια διαδικασία που συντελείται από τα αρχαία χρόνια στις ακτές του Θερμαϊκού, επιταχύνεται όμως με τα χρόνια, λόγω των εντονότερων ανθρωπογενών παρεμβάσεων.
 
Στην επιστημονική ημερίδα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» θα παρουσιαστούν επίσης τα επιστημονικά συμπεράσματα μεταπτυχιακής έρευνας για την παράκτια διάβρωση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, που εκπόνησαν οι Γ.Ανδρέου, Π.Βρατσίδας και Δ.Οικονομίδης με θέμα «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής: ειδικές περιπτώσεις μελέτης».