Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Όλοι μαζί οι κάτοικοι Θερμαϊκού στον αγώνα για τη ζωή



του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Συμμετέχουμε και τραγουδάμε όλοι μαζί οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, σε αυτή τη μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας που οργανώνουν σήμερα το απόγευμα στο Νέο Πάρκο της Επανομής μαζί ενωμένοι οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής. Γιατί το θέμα των κεραιών και της εγκατάστασής τους δίπλα στα σχολεία μας και τους άλλους ευαίσθητους χώρους, δεν αφορά μόνο τους Επανομίτες και τους Μεσημεριώτες, αλλά όλους μας.

Διαμαρτυρόμαστε με την ίδια ένταση και όλοι εμείς οι Μηχανιώτες και οι Αγιατριαδιώτες και οι Περαιώτες και οι Αγγελοχωρίτες και οι Επιβατιανοί και οι Κερασιώτες, γιατί το πρόβλημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και της επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν, πλήττει κι εμάς, και τα δικά μας παιδιά, και τα δικά μας εγγόνια, και τους δικούς μας γέροντες και τις άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των κατοίκων της Επανομής, γιατί ο δήμος μας μετατρέπεται σιγά-σιγά από τις ασύδοτες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ασύδοτα σε «κεραιούπολη», καθώς οι γιγάντιοι πύργοι κάνουν την εμφάνισή τους ο ένας κατόπιν του άλλου. Μετά τους τρεις παρόμοιους πύργους που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Μηχανιώνα, ο πρώτος μάλιστα με τα ευχολόγια και τους πανηγυρισμούς της τότε δημοτικής αρχής, έχουμε τώρα τον πύργο στο γήπεδο της Αναγέννησης Επανομής. Κι ένας Θεός ξέρει πόσους άλλους τέτοιους πύργους γιγαντοκεραιών θα δούμε το επόμενο διάστημα, αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα, αν δεν ενώσουμε τις προσπάθειές μας.

Θέλω να επαναλάβω αυτό που έγραψα πρόσφατα σε μήνυμά μου με την ευκαιρία της σημερινής μεγάλης συναυλίας διαμαρτυρίας στην Επανομή: Όλοι εμείς που αντιδρούμε με αυτό τον τρόπο, δεν το κάνουμε γιατί είμαστε κατά της κινητής  τηλεφωνίας, ή γιατί επιδιώκουμε την επιστροφή στην εποχή των σημάτων Μορς, των ταμ-ταμ και των ταχυδρομικών περιστεριών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι κεραίες να «φυτεύονται» χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς πρόνοια και φροντίδα, δίχως να υπερισχύει  η μέριμνα για τη διαφύλαξη πρωτίστως της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Αυτό που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τις άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Όπου αντί γιγαντοκεραιών, υπάρχουν πολλές μικρές κεραίες, συνδεδεμένες η μία με την άλλη, με συνέπεια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να είναι σε πολύ μικρά όρια, με πολύ μικρή ισχύ, ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως στους ευαίσθητους εγκεφάλους των μικρών παιδιών, σύμφωνα και με τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι συμβαίνει με εμάς; Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, για να μην υποβληθούν σε έξοδα και να αποκομίζουν ολοένα και περισσότερα υπερκέρδη ετησίως, αντί ενός παρόμοιους δικτύου πολλών μικρών κεραιών, προσπαθούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές, ξεμπερδεύοντας με τις γιγαντοκεραίες, όπως αυτές τις τρεις που λειτουργούν στη Νέα Μηχανιώνα, ή το σύστημα κεραιών που πριν λίγους μήνες τοποθετήθηκε σε ταράτσα σπιτιού, απέναντι ακριβώς από το παράθυρό μου και σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, ένα Δημοτικό Σχολείο, ένα Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Γήπεδο της Μηχανιώνας.

Το ανέφερα πολλές φορές τελευταία σε άρθρα, ειδήσεις, αναλύσεις και άλλα δημοσιεύματα που φέρουν την υπογραφή μου: Οι κεραίες δεν φεύγουν με ευχολόγια, ούτε με κάποια εξώδικα. Πολύ περισσότερο που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, είναι πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις εφοδιασμένες με τις εγκρίσεις της ΕΕΤΤ, της ΕΕΑΕ και της Πολεοδομίας, τις τρεις άδειες δηλαδή  που προαπαιτούνται για την εγκατάσταση των κεραιών. Όμως μπορούν να φύγουν όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις όπως η σημερινή, ή όταν ασκείται  πίεση από όλους τους φορείς της περιοχής προς τους βουλευτές του νομού, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, προς την κυβέρνηση την ίδια, προκειμένου να αλλάξει ο ισχύον νόμος 3431 του 2006, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να τοποθετούν ασύδοτα κεραίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.

Αυτή την πίεση θα μπορούσε να την ασκήσει μία στιβαρή δημοτική αρχή, ένα δημοτικό συμβούλιο που θα διακρίνεται για την τόλμη, το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά του και το οποίο θα μπορούσε να βρει χίλιους δυο τρόπους προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή. Πρωτοστατώντας παράλληλα στη δημιουργία ενός δικτύου δήμων όλης της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στις πρακτικές των εταιριών.

Οι προσεχείς δημοτικές δίνουν σε όλους μας τη δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να φύγει μέσα από τα χέρια μας.  


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας, υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού