Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Δημήτρης Ζερβουδάκης: «Εισήγηση για τον Πολιτισμό»

Είκοσι σημαντικές προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας στο δήμο Θερμαϊκού, για να συμπεριληφθούν αυτές στο Πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Κουζινόπουλο,  διατυπώνει ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, που είναι μόνιμος κάτοικος Μεσημερίου. Γράφει συγκεκριμένα ο γνωστός καλλιτέχνης:

Ας δούμε τον «Πολιτισμό» σαν έννοια. Ας συμφωνήσουμε σε μια υπόθεση εργασίας.  Ας δεχτούμε να είναι,  καταρχήν εκείνη η δυνατή, εσωτερική παρόρμηση και ανάγκη του καθένα μας, να επικοινωνήσει διαδραστικά, με τον κοινωνικό του χώρο, μέσα από τις μορφές της «Τέχνης» που αγαπά!  Μουσική, Θέατρο, Χορός είναι άμεσες μορφές τέχνης  όπου οι «εμπλεκόμενοι» (κοινό και καλλιτέχνες-δημιουργοί) έχουν την δυνατότητα και την χαρά,  να επικοινωνήσουν άμεσα την ώρα που αυτές ασκούνται. Κινηματογράφος, Ζωγραφική, Γλυπτική, Εικαστικά, απαιτούν άλλους  χρόνους και τρόπους επικοινωνίας με το κοινό τους προκειμένου να «ολοκληρωθούν»! Πολιτισμός ναι, είναι και το γλέντι!  Άραγε όμως, είναι  μόνον αυτό; Ας επιχειρήσουμε να το διευρύνουμε λιγάκι τώρα! Όχι με ερωτήσεις, μα με σίγουρες, αποφασιστικές απαντήσεις! Απαντήσεις άμεσες, ξεκάθαρες και θετικές, προκειμένου να συμφωνήσουμε. Συμφωνία, που απαιτείται πια τόσο επιτακτικά και  για όλα τα ζητήματα της ζωής μας, σε αυτόν τον τόπο. Ναι, Πολιτισμός είναι η περιβαλλοντική συνείδηση και η καλλιέργειά της. Πολιτισμός είναι η εσωτερική μα και συλλογική μας ανάγκη για καθαριότητα. Πολιτισμός είναι η ανοχή! Το δικαίωμα στην διαφορά! Πολιτισμός είναι να δέχεσαι επιρροές από τους γείτονες. Πολιτισμός είναι να σέβεσαι την μειοψηφία, δίνοντάς της το δικαίωμα, να συνεχίσει να υπάρχει και να εκφράζεται. Πολιτισμός είναι ο αθλητισμός, με την έννοια της ευγένειας και της άμιλλας, μακριά από λογικές «παράγκας», «προέδρων» και «παραγοντισμού». Πολιτισμός είναι η ανεξιθρησκία. Πολιτισμό  και βασικό δομικό στοιχείο ανθρωπιάς, αποτελεί η Ορθοδοξία και το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης που κομίζει!  Κύτταρο, γενετικό υλικό του πολιτισμού, ήταν, είναι και θα  είναι, ο εθελοντισμός. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τον πολιτισμό! Η αλληλεγγύη  στον φτωχό. Στον κατατρεγμένο. Στον ξένο. Στον αδύναμο. Στον γέροντα. Στον μόνο! Το «φιλότιμο», η φιλοξενία, η προσφορά. Έννοιες ζυμωμένες με την ψυχή του Έλληνα! Του πρόσφυγα Έλληνα, που δείχνει να ξέχασε! Του μετανάστη Έλληνα. Του περήφανου ανθρώπου της παραγωγής και της δουλειάς. Του άξιου τεχνίτη και επιστήμονα. Του εφευρετικού ανθρώπου που πάντα βρίσκει «λύση»! Του κοσμοπολίτη έμπορου, ταξιδευτή! Πολιτισμός είναι η μοναδική στον κόσμο Δημοτική μας παράδοση. Με την ντοπιολαλιά μας! Με την ιδιαίτερη ενδυμασία. Με τους συγκινητικούς μας σκοπούς και χορούς. Πολιτισμός είναι η ελευθερία στον λόγο μα και στον χώρο! Ο σεβασμός στους απόμαχους γέροντες και τις ανάγκες τους. Οι παροχές ευκαιριών στους νέους . « Όσο ανοίγουν σχολεία τόσο θα κλείνουν φυλακές και ψυχιατρεία»!  Πολιτισμός είναι η συμπόνια, η συμπαράσταση στον εξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών και όχι ο εξοστρακισμός και ο αποκλεισμός του από την κοινωνία μας, μικρή η μεγαλύτερη. Πολιτισμός είναι η αναγνώριση της γυναίκας ισότιμα δίπλα στον άντρα, σαν το «μισό του ουρανού»! Ναι πολιτισμός είναι μια άμεση Δημοκρατία που θα λαμβάνει υπόψη της τον Πολίτη και την γνώμη του.

20 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
1)    Να αξιοποιηθούν από την Δημοτική αρχή όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κάμπινγκ Επανομής, Πάλιουρας, Αγ. Τριάδας κ.ά.) της περιοχής μας με την λογική της αυτοδιαχείρισης από επαγγελματίες, συλλόγους, φορείς εθελοντισμού, ανέργους, ενορίες.
2)    Να ανοίξουν στην χρήση τους όλα τα δημόσια κτίρια (Θέατρο Επανομής , κτίρια αγροτικών συνεταιρισμών, Κάπα, παλιοί κινηματογράφοι κ.ά) που για ανεξήγητους λόγους και  με έκδηλη απροθυμία ως τώρα παραμένουν κλειστά η λειτουργούν για την εξυπηρέτηση «ημετέρων».
3)    Να περιφρουρηθεί και να προστατευτεί αυστηρά και στο σύνολο του ο ελεύθερος χώρος φυσικού περιβάλλοντος (Βιότοπος στο Φανάρι Επανομής πρόγραμμα προστασίας Natura) και όλης της ακτογραμμής μας με σαφή καθορισμό των χρήσεων γης .
4)    Να αποδοθούν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα οι δημόσιες αίθουσες (π.χ. κοινοτικές, ενοριακές κ.α) για την δημιουργία στεκιών νεολαίας και ελεύθερων πνευματικών κέντρων που θα επιμεληθούν οι ίδιοι οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.
5)    Να ανοίξουν στη χρήση τους τα όποια κτίρια γυμναστήρια υπάρχουν ( π.χ. εγκαταστάσεις σχολείων που τα διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές). Να ανοίξουν για τα  τοπικά μικρά αθλητικά σωματεία, με σκοπό την διοργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων. (π.χ ΤΑΕΚ WON DO)
6)    Να ιδρυθούν  στις εγκαταστάσεις των παλιών δημαρχείων η και των ΚΕΠ όπου υπάρχει χώρος, με βάση τον εθελοντισμό και την προσφορά,  «ζωντανές» δανειστικές βιβλιοθήκες με πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, ελεύθερες κι ανοιχτές στο κοινό.
7)    Να καθιερωθούν επίσημα τακτικές λαϊκές αγορές από παραγωγούς σε κάθε γειτονιά. Παράλληλα να καθιερωθούν γιορτές (αθλητικές συναντήσεις, παζάρια, ανταλλαγή προϊόντων, μαγειρέματα κ.α) για όλες τις εθνικότητες,  από τους «ξένους» που είναι πια «ντόπιοι»! Ζουν  στην πατρίδα μας, με κοινές αγωνίες κι ανάγκες.  Απώτερος σκοπός, η γνωριμία η κατανόηση και η έξοδος από την περιθωριοποίηση που μόνον δεινά επιφέρει.
8)    Να υπάρξει άμεσος και συνεχής διάλογος με όλους τους καλλιτέχνες που ζουν στην περιοχή μας, με σκοπό την οργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού, εκθέσεων κλπ. Δρώμενων με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
9)    Να οργανωθούν οι τοπικές χορωδίες και πιθανόν ερασιτεχνικοί (και όχι μόνον) θεατρικοί θίασοι με σκοπό να δίνονται τακτικές παραστάσεις και παράλληλα να αναζητηθεί η επίκληση  για ανταλλαγές, αντίστοιχων προσπαθειών, άλλων περιοχών. Παράλληλα να δοθούν  η δυνατότητα,  μα και τα κίνητρα στα  ιδιωτικά ωδεία, στις σχολές  χορού,  που λειτουργούν στην περιοχή, να οργανώνουν τακτικά μέσα στον χρόνο και με δικό τους  συντονισμό, εκδηλώσεις όπου θα παρουσιάζουν  το έργο τους.
10) Να ενισχυθούν άμεσα ΟΛΑ τα ναυταθλητικά σωματεία της περιοχής μας με τα αμέτρητα χιλιόμετρα ακτογραμμής. (Όμιλοι Ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, κολύμβησης κ.α.)
11) Να καθαριστούν άμεσα όλα τα ρέματα της περιοχής, αφήνοντας την φύση να κάνει την δουλειά της και να μας χαρίσει αυτό που μπορεί! Φυσικούς περιπάτους και ελεύθερους χώρους αναψυχής.
12) Να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα και να μετατραπούν σε χώρους επίσκεψης και διδαχής της Ιστορίας μας. Παράλληλα να καθαριστούν χώροι σαν το Μετόχι της Επανομής, τον Φάρο Αγγελοχωρίου και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ευθύνης (πολεμικό ναυτικό, εκκλησία κ.ά) να δημιουργηθούν χώροι πολιτισμού, εθελοντισμού και εργασίας.
13) Να εξωραϊστούν και να συντηρηθούν ακόμη και με την αναζήτηση χορηγιών (όχι με ξεπουλήματα για τοποθετήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας) τα υπάρχοντα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
14) Να συντηρηθεί η στοιχειώδης υλικοτεχνική υποδομή των δημόσιων χώρων (θέατρο Επανομής, ΚΑΠΗ κ.α.) με σκοπό την καλή, συνεχή μα και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
15) Να καθιερωθούν: α) ετήσιος Μαραθώνιος αγώνας, β) ετήσιος αγώνας ποδηλάτου   γ) ετήσιος αγώνας ΜΟΤΟ ΚΡΟΣ δ)  Ετήσια Προσκοπική συνάντηση, στην κατασκήνωση ναυτοπροσκόπων, που παραχωρήθηκε άστοχα στο ΤΑΙΠΕΔ.    Σκοπός, η ανάδειξή τους ως θεσμών,  σε διεθνές επίπεδο και με διεθνή  χαρακτήρα.  Κάτι που θα συνδράμει  και στην προσέλκυση χορηγιών.
16) Να καθιερωθούν φεστιβάλ ερασιτεχνικής (π.χ μαθητικά μουσικά συγκροτήματα) και όχι μόνον. Φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, παράλληλα με σεμινάρια, για όλες τις μορφές τέχνης. (Τα κάμπινγκ ταυτόχρονα με την λειτουργία τους, είναι ιδανικά για τον σκοπό αυτό, εντάσσονται άνετα σε προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε,  ενώ παράλληλα εμπίπτουν και στο ενδιαφέρον χορηγών).
17) Να καθιερωθεί φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής  και Αγιογραφίας με την αρωγή, και  την συνευθύνη των εκκλησιών των ενοριών μας.
18) Να θεσμοθετηθεί φεστιβάλ επαγγελματιών, με έκθεση προϊόντων της περιοχής μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μα και τα επιμελητήρια του νομού, παράλληλα με την ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας!
19) Να ιδρυθούν νέα γυμνάσια και λύκεια όπου απαιτείται, (Μεσημέρι) λόγω πληθυσμιακής έκρηξης στην περιοχή μας. (Να υλοποιηθούν προγράμματα που έχουν εκπονηθεί εδώ και καιρό όμως παραμένουν αγκιστρωμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας)
20) Να ιδρυθεί άμεσα τράπεζα αίματος του Δήμου μας.


Δημήτρης Ζερβουδάκης