Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σπύρος Κουζινόπουλος: «Ουσιαστικές αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια»

Ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές δημοτικές κοινότητες, για την επί ίσοις όροις  ανάπτυξη και των οκτώ διαμερισμάτων του δήμου Θερμαϊκού, προβλέπει το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας». Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης, υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας με παλιά, έμπειρα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάψουν τα τοπικά συμβούλια να ασχολούνται μόνο με την έκδοση αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά να έχουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη διοίκηση των κοινοτήτων τους.

«Ρίξτε μια ματιά στις αποφάσεις των οκτώ δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στο επίσημο site του δήμου Θερμαϊκού και θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν όλες, αφορούν “Χορήγηση ανανέωσης άδειας λειτουργίας μουσικής”. Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε ριζικά, δίνοντας αρμοδιότητες αλλά και προϋπολογισμό, όπως επίσης και τεχνικό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας σχετική αυτοτέλεια στα τοπικά συμβούλια», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Οι αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και ο ουσιαστικός-δημοκρατικός ρόλος στη λήψη αποφάσεων για τις τοπικές υποθέσεις, που προβλέπει το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», αποβλέπει στο να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στο Δήμο και τον πολίτη. Ενώ επίσης εξασφαλίζει ότι η διοίκηση του δήμου θα ασκείται από τα συλλογικά όργανα και όχι από κλειστές ομάδες ή μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα.
«Πιστεύουμε ότι  ο Δήμος Θερμαϊκού πρέπει να γίνει σύγχρονος, λειτουργικός και ελκυστικός Δήμος, με δημοτικές και διοικητικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θεωρούμε ότι μια συνολική αλλαγή στη διοίκηση του τόπου είναι απαραίτητη. Αλλαγή σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Είναι πλέον ώρα να μπει ένα τέλος στην ανακύκλωση του παλιού και φθαρμένου συστήματος», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Σχετικά με την αποκέντρωση αλλά και την πιο ενεργό συμμετοχή των συνδημοτών μας στα ζητήματα που τους αφορούν, το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας ΘερμαΪκού» που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα, προβλέπει μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

Συνέλευση γειτονιάς με συμμετοχή των κατοίκων :
Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές εφ’ όσον συμμετέχει το 20% των πολιτών, κινούνται στα πλαίσια του νόμου και των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου .Τη Συνέλευση μπορεί να προκαλέσει η Τοπική Αρχή ή το 10% των πολιτών με συλλογή υπογραφών

 Συμμετοχικός  ετήσιος Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα :
Διαμόρφωση πρότασης μέσα από συνελεύσεις, με προηγούμενη πλήρη ενημέρωση πάνω στην πρόταση της Τοπικής Αρχής.
Η απόφαση είναι δεσμευτική από την ώρα που συμμετέχει το 20% των πολιτών.
Καθορισμός παράλληλα προτεραιοτήτων υλοποίησης του σχεδιασμού. Έλεγχος κατά τη διάρκεια του έτους. Απολογιστικές συνελεύσεις ανά εξάμηνο σε κάθε οικισμό. Μείωση της απόστασης διοίκησης και πολίτη μέσα από ενίσχυση της ουσίας των Κοινοτήτων με διαθέσιμο προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες και ουσιαστικό – δημοκρατικό ρόλο στις τοπικές αποφάσεις – υποθέσεις.

Δημοψηφίσματα με κάλπη – ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα :
Υποχρεωτικά για θέματα όπως: εντάξεις στο σχέδιο πόλης, μεγάλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα που αλλάζουν τη μορφή και τους ρυθμούς της πόλης.
Προαιρετικά για κάθε θέμα που θα κριθεί σοβαρό από την Τοπική Αρχή ή το 1/10 των πολιτών
Καθιερώνουμε την επιτροπή των επικεφαλής παρατάξεων, που θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση ενιαίου  μακροχρόνιου σχεδιασμού. Επιδιώκουμε την πιστοποίηση των υπηρεσιών του δήμου μας με ISO

Διαχείριση των οικονομικών του δήμου με τη μέγιστη διαφάνεια .Δίνουμε στο κάθε ευρώ τη δική του ξεχωριστή αξία γιατί προέρχεται από το υστέρημα των συνδημοτών μας .
Καταργούμε τις απ ευθείας αναθέσεις και βάζουμε τέρμα στα 45αρια. Βάζουμε τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, προωθούμε την αξιοκρατία στο σύνολο των ενεργειών της διοίκησης.