Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το Βατερλό μιας αποτυχημένης παράταξης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η χτεσινή παραίτηση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού κ.Γιάννη Τσακμάκα, από όλα του τα αξιώματα, ήταν το κερασάκι της τούρτας στην πορεία προς την πλήρη απαξίωση της διοίκησης Αλεξανδρή. Μιας διοίκησης που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω και των όσων είχαν προηγηθεί με τον τότε δήμαρχο Μηχανιώνας κ.Μαυρομάτη, για να καταλήξει σε Βατερλό της παράταξης. Και είναι τραγικό να βλέπεις τα περισσότερα εναπομείναντα στελέχη αυτής της διοίκησης, να συνωθούνται στο ψηφοδέλτιο ενός επισκέπτη, ενός «τουρίστα» στην περιοχή.

Είχαμε εναποθέσει, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, πολλές ελπίδες στην απερχόμενη διοίκηση. Περιμέναμε ότι μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια απραξίας, αδιαφάνειας και στασιμότητας, όπως συνέβη με την περίπτωση Μαυρομάτη, θα κινούνταν επιτέλους κάτι στην περιοχή μας. Γιαυτό και δεν ασκήσαμε από την πρώτη στιγμή σκληρή κριτική. Γιαυτό και δώσαμε σ΄αυτή τη διοίκηση πίστωση χρόνου. Περιμέναμε ότι στην πορεία θα βελτιωθεί. Διαπιστώσαμε όμως από κάποιο σημείο και μετά ότι ο γιαλός δεν ήταν στραβός, αλλά οι διοικούντες στραβά αρμένιζαν. Και έτσι έγκαιρα, αρχίσαμε να χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. 
Ακόμη από τις 18 Απριλίου 2011, τρεισίμιση μήνες δηλαδή μετά την ανάληψη της διοίκησης από την παράταξη Αλεξανδρή, επισημαίναμε σε άρθρο μας ότι «ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα». Τις προειδοποιήσεις, τις συνεχίσαμε και στο επόμενο διάστημα. Και την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011, σε άρθρο μας με τίτλο «Έξι μήνες της διοίκησης Αλεξανδρή», τονίζαμε με έμφαση ότι «σε κάποια πράγματα, που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, πρέπει να πούμε ότι είχαμε αντί για βελτίωση, οπισθοδρόμηση»
Δυστυχώς, όχι μόνο δεν μας άκουσαν, αλλά στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια διοίκηση να φυλλορροεί, πολλά της στελέχη να παραιτούνται από τα αξιώματά τους και να αποχωρούν ή να ανεξαρτητοποιούνται, κάποια άλλα να επιδίδονται σε άνευ προηγουμένου και χωρίς αρχές προσωπικά παιχνίδια και το δήμαρχο Αλεξανδρή να τα παρακολουθεί όλα αυτά χωρίς να παρεμβαίνει αποφασιστικά και με πυγμή για να βάλει όπως θα έπρεπε «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».
Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάληξη. Με κάποιους από τους συμβούλους να πριονίζουν την καρέκλα του, αναγκάζοντάς τον σε αποχώρηση, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της παράταξης ένας «ουρανοκατέβατος» που στο δήμο Θερμαϊκού, στην κυριολεξία «είδε φως και μπήκε». Θα έλθει η ώρα που θα αναφέρουμε και τις λεπτομέρειες αυτής της αλλαγής, όπως και τα ονόματα αυτών που δουλεύοντας επί μήνες συστηματικά, παρότι υπάλληλοι του δήμου, έσπρωχναν τους συμβούλους της παράταξης Αλεξανδρή στην αγκαλιά του κ.Τσαμασλή.
Το ευτράπελο είναι ότι στην ποδιά του αντιπεριφερειάρχη, συνωθούνται σήμερα όχι μόνο οι περισσότεροι σύμβουλοι αυτής της αποτυχημένης  παράταξης, αλλά και κάποια από τα στελέχη της που τότε είχαν προσπαθήσει να ανακόψουν αυτή την κατηφορική πορεία, στη συνέχεια διαλαλούσαν ότι δεν είναι δυνατό να συνεργαστούν με τον αντιπεριφερειάρχη και οι οποίοι τώρα, με την προσχώρησή τους στο ψηφοδέλτιο του μεγάλου μάγου Χουντίνι, ακυρώνουν ολόκληρη την μέχρι τώρα πορεία τους. Αλλά για όλα αυτά θα μιλήσουμε σύντομα, με λεπτομέρειες.
Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: