Κυριακή 4 Μαΐου 2014

«Περσινά ξινά σταφύλια» αξίας 900.000 ευρώ

του Σπύρου Κουζινόπουλου
«Περσινά ξινά σταφύλια», χαρακτηρίζει το μέγα θέμα της υπεξαίρεσης από το ταμείο του δήμου Μηχανιώνας, όσο ήταν δήμαρχος ο κ. Μαυρομάτης και μας προτρέπει να το ξεχάσουμε, αποφεύγοντας «όπως ο διάβολος το λιβάνι» οποιαδήποτε συζήτηση για την υπόθεση που αποτελεί κόλαφο για τον πρώην δήμαρχο. Καθώς αποδεικνύει το μέγεθος των «έργων» ή μάλλον της πλήρους ανικανότητάς του, για τα οποία μάλιστα ζητάει από τους δημότες του Θερμαϊκού να τον ξαναψηφίσουν.

Πριν ακόμη ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, είχε διαφανεί η έκδηλη αγωνία του υποψηφίου δημάρχου κ.Γιάννη Μαυρομάτη να μην συμπεριληφθεί καθόλου στην ατζέντα της συζήτησης το μέγα θέμα της υπεξαίρεσης ποσού 822.132,34 ευρώ από το ταμείο της Μηχανιώνας που είχε διαπράξει ο τότε ταμίας του δήμου.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο κ.Μαυρομάτης απειλούσε ότι για το θέμα της υπεξαίρεσης «…επειδή  κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να συκοφαντήσουν τον Γιάννη Μαυρομάτη, δηλώνουμε ότι όποια προσπάθεια προσβολής της τιμής και της υπόληψης του γίνεται αντιληπτή αναφορικά με το θέμα αυτό, θα οδηγείται στα ποινικά δικαστήρια».
Δηλαδή, μη μιλάτε, μούγγα, μη λέτε λέξη για την υπεξαίρεση, γιατί διαφορετικά θα σας τρέχουμε στα δικαστήρια και άντε να ξεμπερδέψετε πληρώνοντας δικηγόρους και μάλιστα αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια τακτική, ακολουθεί ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας και από το επίσημο site της παράταξής του, από το οποίο «λούζει» και μάλιστα… προληπτικά, όσους αναρωτηθούν έστω τι ακριβώς έγινε και χάθηκαν αυτές οι 900.000 ευρώ από το Ταμείο του δήμου, καθώς, όπως ισχυρίζεται «όποιος επαναφέρει τα θέματα αυτά μόνο κακόβουλος, εμπαθής και… απελπισμένος πολιτικά θα μπορεί να χαρακτηριστεί». 
Για να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι από το ποσό εκείνο των χρημάτων που καταχράσθηκε ο αποθανόν ταμίας του δήμου Μηχανιώνας, οφελήθηκε προσωπικά ο τότε δήμαρχος. Αυτό το είχαμε γράψει ξεκάθαρα ακόμη πριν από 4 χρόνια, όταν ήμασταν από αυτούς που είχαν αποκαλύψει το μέγεθος της υπεξαίρεσης. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του κ.Μαυρομάτη σ΄εκείνη την υπόθεση. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ταμίας «ξάφριζε» το Ταμείο του δήμου επί δύο σχεδόν ολόκληρα χρόνια, από τις 30 Ιανουαρίου 2008, όταν για πρώτη φορά έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2009, οπότε και αφαίρεσε και το τελευταίο ποσό πριν αποκαλυφθεί η υπεξαίρεση. Τι έκανε ο δήμαρχος Μηχανιώνας εκείνα τα δύο χρόνια; Σε ποιους ελέγχους προέβη για να διαπιστώσει ότι όλα πήγαιναν καλά στο δήμο του και πολύ περισσότερο στο Ταμείο του; Τίποτα απολύτως. Δεν κίνησε ούτε το δαχτυλάκι του. «Αγρόν ηγόραζε», σύμφωνα με τις παραβολές του Ιησού.
Το είχα πει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές: Τι είναι ένας δήμαρχος; Γιατί τον πληρώνουν οι δημότες; Γιατί τον αμοίβει το κράτος; Για να ελέγχει εάν όλα βαίνουν καλώς στο δήμο, εάν λειτουργoύν σωστά το προσωπικό και οι υπηρεσίες. Να εξακριβώνει κάθε τόσο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου του. Ο κ. Μαυρομάτης αν ήταν διευθυντής σε οποιαδήποτε εταιρία του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, μόλις αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, θα τον είχαν πετάξει την ίδια στιγμή έξω, θα τον είχαν απολύσει.
Κι όμως ο επί οκταετία δήμαρχος Μηχανιώνας δεν είχε την ευαισθησία να ζητήσει έστω μία συγνώμη από τους συνδημότες του για το γεγονός ότι εξαιτίας των παραλείψεών του αυτών χάθηκαν τόσα χρήματα από το Ταμείο του δήμου και ότι αυτές τις 900.000 ευρώ καλούνται τώρα να τις καταβάλουν οι πολίτες μέσα από τα αυξημένα δημοτικά τέλη. Να πληρώσουν δηλαδή αυτοί τα σπασμένα της αβλεψίας, της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της αμέλειας του κ.Μαυρομάτη.
Επικαλείται ο πρώην δήμαρχος τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Δεν λέει όμως τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από διακεκριμένους δικαστικούς για την απαλλαγή του από την κατηγορία ότι «επέδειξε βαριά αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του, με το να μην ελέγξει εάν ο δημοτικός Ταμίας πραγματοποιούσε αναλήψεις από τον λογαριασμό του δήμου στην Εθνική Τράπεζα με ή χωρίς συνυπογραφή του ίδιου».
Για παράδειγμα, δεν αναφέρει το παραμικρό, για τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε η Πρόεδρος Εφετών, κ.Εριέττα Χαλεβίδου, που προήδρευε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση υπεξαίρεσης για να διαπιστώσει αν υπήρξε το πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από τον κ. Μαυρομάτη. Η πρόεδρος Εφετών κ.Ε.Χαλεβίδου, όπως καταγράφθηκε στη σχετική απόφαση, «είχε την άποψη ότι υπήρξε παράβαση καθήκοντος από τον εγκαλούμενο καθώς δεν διενήργησε νωρίτερα έλεγχο της ακολουθούμενης διαδικασίας με την τράπεζα από τον δημοτικό Ταμία».
Το ίδιο συνέβη και με την υπ΄αριθμό 2861/2012 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι παραλείψεις του πρώην Δημάρχου να ζητήσει μηνιαίους λογαριασμούς για την κίνηση του Ταμείου, “δεν αρκούν για να καταστήσουν αυτόν συνευθυνόμενο στη δημιουργία του ελλείμματος, αφού δεν αποδείχθηκε ότι αναμείχθηκε με συγκεκριμένο τρόπο στην εν λόγω διαχείριση”
Ωστόσο όμως, δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίκασε τη συγκεκριμένη υπόθεση, η σύμβουλος, Άννα Λιγωμένου και η Πάρεδρος, Νεκταρία Δουλιανάκη, είχαν εντελώς διαφορετική γνώμη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “....προκύπτει ότι ο Δήμαρχος, που είναι προϊστάμενος και διευθύνων των υπηρεσιών του Δήμου και συμμετέχει ως εποπτεύων τις δημοτικές υπηρεσίες, κατά τη διενέργεια των διαχειριστικών διαδικασιών όφειλε να ελέγχει τους υποβληθέντες από τον δημοτικό ταμία μηνιαίους λογαριασμούς, υπό την έννοια της αντιστοίχησης του φερόμενου ως υπάρχοντος υπολοίπου στο ταμείο και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου με το πραγματικό υπάρχον....”

Το έκανε αυτό ο κ.Μαυρομάτης; Δεν το έκανε. Γιαυτό και έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν πήρε είδηση τη λεηλασία η οποία γίνονταν στο ταμείο του δήμου Μηχανιώνας, όχι μία μέρα ή μια βδομάδα ή ένα μήνα, αλλά συνεχώς επί δύο σχεδόν χρόνια. Γιαυτό και οφείλει μια συγνώμη στους δημότες του Θερμαϊκού, που από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Ας βρει επιτέλους το θάρρος και ας ζητήσει συγνώμη για τον πλημμελή τρόπο που διοικούσε το δήμο Μηχανιώνας, αντί να μιλάει για «περσινά ξινά σταφύλια», τα οποία όμως κόστισαν στους δημότες κοντά ένα εκατομμύριο.