Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Σπ.Κουζινόπουλος για Τσαμασλή-Μαυρομάτη: «Όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα»

Τις σοβαρές ευθύνες όσων κυβέρνησαν τη χώρα και διοίκησαν τον τόπο, για τη συνεχιζόμενη διάβρωση της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, σε εκδήλωση που οργάνωσε στο γήπεδο μπιτς-βόλεϊ των Νέων Επιβατών, η δημοτική παράταξη «Θερμαϊκός-Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής».
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης, τις επιπτώσεις στην ακτή του Θερμαϊκού από τον διάδρομο προσαπογείωσης που έγινε με μπάζωμα της θάλασσας, αλλά και τα σχέδια για το ξεπούλημα των ακτών και της ΕΥΑΘ, παρουσίασαν ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, κ.Γιάννης Κρεστενίτης και ο ευρωβουλευτής κ.Κρίτων Αρσένης.

Ο Σπ.Κουζινόπουλος, κάνοντας σύγκριση, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία COASTANCE που από το Μάρτιο του 2012, υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει στην έκτασή της ελάχιστες ακτές, σε σύγκριση με τις ακτές του δήμου Θερμαϊκού και ρώτησε:
Είδατε ένα ανάλογο ενδιαφέρον να επιδεικνύει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Ακούσατε να δείχνουν παρόμοια δραστηριότητα η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης των κυρίων Τζιτζικώστα και Τσαμασλή; Διαπιστώσατε να υπάρχει τέτοια προσπάθεια από τα στελέχη του δήμου Θερμαϊκού, που σήμερα μετακόμισαν και στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Τσαμασλή; Ακούσατε να διατυπώνει τέτοιες προτάσεις ο μονίμως φωνασκών αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης;
Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα στην κατεύθυνση αυτή, αλλά στην ουσία ο τόπος αφέθηκε στην μοίρα του. Κανένα ενδιαφέρον ούτε καν για να ελέγξουν τις αρμόδιες υπηρεσίες που με βάση την περιβαλλοντική μελέτη είχαν την υποχρέωση να παρακολουθούν τη διάβρωση που προβλεπόταν στα 2 μέτρα ετησίως. Καμία διεκδίκηση για έργα προστασίας των ακτών από την εμφανέστατη διάβρωση. Ούτε καν την ευαισθησία δεν είχαν να απαντήσουν στα επανειλημμένα αιτήματα πολιτών που ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις από το διάδρομο προσαπογείωσης. Και σήμερα έχουν το θράσος να μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος .

Για όλους αυτούς, «λεφτά υπήρχαν» όταν επρόκειτο να καταξοδευτούν σε φτιαγμένα στο γόνατο έργα ή άχρηστες μελέτες. Όμως ενδιαφέρον για την αναζήτηση πόρων προκειμένου να υπάρξει επιστημονική αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών μας, δεν εκδηλώθηκε ούτε κατ΄ελάχιστο.


Και να ήταν μόνο αυτό, θα ήταν καλά. Καθώς παρόμοια αδράνεια, ανάλογη εξοργιστική αδιαφορία, υπήρξε και στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ούτε ένα ευρώ, δεν πήρε από το ΕΣΠΑ ο κύριος Μαυρομάτης στα οχτώ χρόνια που ήταν δήμαρχος. Ελάχιστοι ήταν οι ευρωπαϊκοί πόροι που απορρόφησε η απερχόμενη διοίκηση του κυρίου Αλεξανδρή ή η Αντιπεριφέρεια του κυρίου Τσαμασλή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που όμοροι δήμοι, όπως ο γειτονικός δήμος Θέρμης, έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιώντας έργα που άλλαξαν εντελώς την εικόνα της Θέρμης και των δημοτικών της διαμερισμάτων. Αλλά όπως λέει η σοφή λαϊκή παροιμία, «Όταν ο Θεός έβρεχε μυαλά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα».