Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αντίσταση με αλληλεγγύη για την ανατροπή

Του Νίκου Ψωμιάδη*

Η αντίσταση απέναντι στις κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και εκμηδενίζουν την δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφέρουν στον πολίτη στοιχειώδεις παροχές είναι υποχρέωση όλων.

Αντίσταση σε αυτούς που υπηρέτησαν μέσω του Καλλικράτη τις πολιτικές αυτές κατά γράμμα είτε από θέση αντιπεριφερειάρχη  (κ.Τσαμασλής), είτε από θέση δημάρχου, είτε από την ένοχη σιωπή τους, ακόμη και σήμερα, για τις πολιτικές αυτές (κ.Μαυρομάτης).

Αντίσταση απέναντι στο παζάρι εξαγοράς της συνείδησης και της ψήφου μας από αυτούς που έμαθαν να ξεπουλάν την δημόσια περιουσία. Από αυτούς  που θέλουν να μας “αγοράσουν“ με χρήματα ή με λίγους μήνες δουλειάς (αν έχουμε μεγάλο συγγενικό κύκλο) ή με μια σακούλα τρόφιμα αν είμαστε απλά εξαθλιωμένοι. 

Αντίσταση μαζί με τους πολίτες που αλληλέγγυα έβαλαν μπροστά την υγεία των παιδιών ενάντια στις κεραίες , όχι μόνο τις “παράνομες” αλλά και τις “νόμιμες“ σε όλο τον Δήμο.
Στους πολίτες που γνωρίζουν μαζί με ποιους πολέμησαν για να μην βρεθεί κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, που στάθηκαν δίπλα στις αγορές χωρίς μεσάζοντες, την πρωτοβάθμια υγεία για όλους και ποιοι σήμερα μιλάνε με περισσό θράσος για αυτούς τους αγώνες, ενώ βρέθηκαν απέναντι με την δράση και την σιωπή τους.

Η νέα δημοτική αρχή μαζί με τους πολίτες και όχι μόνη της, πρέπει να δημιουργήσει δομές που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Δομές που θα στηριχτούν στην κοινωνική αλληλεγγύη δημιουργώντας ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση, δείχνοντας παράλληλα ποιο είναι το μοντέλο και η πολιτική αντίληψη που πρέπει να επικρατήσει σε κάθε Δήμο, κάθε περιφέρεια, φτάνοντας να διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον σε όλη την επικράτεια.

Δημιουργία κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, δημοτικών παντοπωλείων που θα εστιάσουν στους τοπικούς παραγωγούς και θα ενισχύσουν το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, την ανασύσταση και την εκ διαμέτρου αλλαγή αντίληψης λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.

Την καταγραφή του μεγέθους της ανεργίας και του βιοτικού επιπέδου στο Δήμο, με την δημιουργία γραφείου ανέργων που σε συνδυασμό με την προσπάθεια να δοθούν προοπτικές στην αγροτική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με αξιοπρέπεια έχοντας παραγωγική και κοινωνική αξία για όλους.

Αυτό είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με τη μέγιστη προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο Δήμο (βλέπε 5μηνες συμβάσεις) αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, προτάσσοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Πρέπει να σπάσει ο φόβος της εκμετάλλευσης, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, σε συνεργασία φυσικά με τις υπάρχουσες κρατικές δομές (επιθεώρηση εργασίας, κτλ).

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να σημαίνει τον εξαναγκασμό σε κλείσιμο των μικρών μαγαζιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν δυνατότητες, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση των εργαζομένων με μοναδικό επιχείρημα την επιβίωση.


Ο Δήμος πρέπει να βρεθεί δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που μας έχουν επιβάλει.

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι ο πολίτης πρέπει να αντικαταστήσει το κράτος και τις δομές του.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι πρέπει να ξαναειπωθούν λέξεις και έννοιες όπως “πολίτης” “γειτονιά ”, “τοπικό διαμέρισμα”, ” Δήμος” και να ξαναστηθούν πάνω στην ενεργή συμμετοχή (μέσα από την διεύρυνση της δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων), στην αλληλεγγύη, στην καθολική αντίσταση που θα δώσουν το σύνθημα της ανατροπής. 

*Ο Νίκος Ψωμιάδης είναι μέλος της "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ" και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην Εκλογική Περιφέρεια Επανομής.