Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Που θα βρείτε τα λεφτά;

του Θοδωρή Τζίνα*
Η οικονομική κρίση, μέσα στα δεινά που έχει επιφέρει στους περισσότερους, έφερε και κάτι χρήσιμο. Έκανε τους πολίτες δύσπιστους και επιφυλακτικούς σε υποσχέσεις και παχιά λόγια. Είναι προφανές ότι αν η πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας συνεχίσει στην ίδια ρότα τα περιθώρια έργων και δράσεων των Δήμων θα είναι περιορισμένα. Όποιος λοιπόν κάνει μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, για άλλη μια φορά κοροϊδεύει τον κόσμο.

Απ΄ αυτή την άποψη, καλά κάνει η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και είναι φειδωλή στο πρόγραμμα της, βάζοντας ως προτεραιότητα μέτρα κοινωνικής  αλληλεγγύης και πολιτικές που θα κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την τοπική αυτοδιοίκηση ζωντανή. Ώστε η κρίση να μην αφήσει πληγές και να μπουν οι βάσεις για μελλοντική ανάκαμψη.
Κατά κανόνα τα έσοδα των Δήμων προέρχονται:
  1. Από το κράτος, ως τακτικές επιχορηγήσεις ή/και έκτακτες εισροές μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Εδώ ήδη οι περικοπές είναι τεράστιες και δεν αναμένεται βελτίωση. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ωστόσο δεν συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση, είναι η μόνη παράταξη που επιμένει να θέτει ένα διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κεντρική εξουσία για την διάθεση και αυτοδιαχείριση πόρων.
  2. Από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ ο Δήμος Θερμαϊκού υστερεί και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, διαθέτει το στελεχικό δυναμικό που σε συνεργασία με τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και τεχνοκράτες, μπορεί να αυξήσει τις εισροές και να υλοποιήσει προγράμματα και έργα υποδομής.
  3. Ιδίους πόρους, δηλ. δημοτικά τέλη και εισφορές που αποδίδουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις καθώς και αξιοποίηση των παγίων του Δήμου (π.χ. ακίνητα). Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε μείωση εσόδων λόγω κρίσης (αδυναμία νοικοκυριών, κλείσιμο επιχειρήσεων) αλλά και τραγικές αδυναμίες της Διοίκησης του Δήμου να αξιοποιήσει στοιχειωδώς περιουσιακά στοιχεία (βλ. παραλία ποταμού) ή να εισπράξει οφειλές μπαταχτσήδων (διακρίνοντας τους συνδημότες μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία).

Από την άλλη πλευρά, νέες αρμοδιότητες και ανάγκες προκύπτουν από την συνεχή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και την εγκατάλειψη μεγάλων κοινωνικών ομάδων στην τύχη τους. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά αλλά και να εξασφαλίσει κατ΄ ελάχιστον ότι:
Ø  κανείς συνδημότης μας δεν θα στερηθεί τα χρειώδη: στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό, ιατρική περίθαλψη.
Ø  τα σχολεία θα λειτουργούν σε ικανοποιητικές συνθήκες,
Ø  οι βασικές υπηρεσίες του Δήμου, καθαριότητα, ύδρευση, ΚΕΠ θα λειτουργούν εύρυθμα, ώστε να μην γίνονται τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες των κατοίκων και των επιχειρήσεων να εργαστούν.
Από κει και πέρα κάθε άλλη δαπάνη του Δήμου θα πρέπει να έχει ευθεία ανταπόδοση στους δημότες ή να εξυπηρετεί αναπτυξιακούς σκοπούς. Έργα βιτρίνας και φιέστες προβολής των αιρετών πρέπει να κοπούν μαχαίρι.

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ έχοντας προβλέψει στο πρόγραμμά της ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, την στενή συνεργασία με τους εργαζομένους του Δήμου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, την αλλαγή φιλοσοφίας στην διαχείριση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την συνετή διαχείριση της περιουσίας και λοιπών παγίων του Δήμου μπορεί να εξοικονομήσει και να ανακατανείμει του πόρους ώστε  αυτοί να πιάνουν τόπο. Παράλληλα δημιουργείται ένα πλαίσιο που υποστηρίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση και θα επιτρέψει να ξεδιπλωθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.


*Ο Θοδωρής Τζίνας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»