Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ανθρώπινη πράξη...

Της Εφροσύνης Φιριππή

  Επειδή και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως κάθε ανθρώπινη πράξη, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές αξίζει να θυμηθούμε πως ο νεοφιλελευθερισμός έχει βάλει στο στόχαστρο έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα κοινωνικό, αυτόν της παιδείας.

  Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι από καιρό στην αιχμή του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού κεφαλαίου ντόπιου και ξένου.Οι αγώνες και οι διεργασίες του εκπαιδευτικού κινήματος, που είναι σε εξέλιξη, δίνουν και το στίγμα που πρέπει να κινηθεί τώρα και στο μέλλον μια δημοτική παράταξη όπως η  «Συμπολιτεία» την οποία στελεχώνουν και εκπαιδευτικοί ‘’ δοκιμασμένοι’’ σε τέτοιους αγώνες.

Γυμνάσιο Οργάνης Ροδόπης
Η Εφροσύνη Φιριππή διδάσκει παιδιά Πομάκων

  Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την αποφασιστική παρουσία μας σ’ αυτούς τους αγώνες, δεμένους με τις τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ,που είναι εγκαταλειμμένες όχι μόνο σε ζητήματα υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά η ζωή σ’ αυτές έχει ολότελα ‘’στεγνώσει ‘’από τη χαρά της δημιουργίας. Οι άνθρωποι είμαστε στην ουσία αποξενωμένοι, η αυθεντικά λαϊκή κουλτούρα, που έσφιζε μιαν εποχή στον τόπο, έδωσε τη θέση της αργά και σταθερά στο λαϊκισμό ,το ρατσισμό και την ξενοφοβία, απόρροια της φτώχειας και της εγκατάλειψης.

  Η συγκυρία ωστόσο είναι ευνοϊκή, οι στιγμές ιστορικές. . .
        
        Μιλούσες για πράγματα που δεν τά΄βλεπαν
        κι αυτοί γελούσαν.       
         
        Όμως να λάμνεις στο σκοτεινό ποταμό
        πάνω νερά.
        Να πηγαίνεις στον αγνοημένο δρόμο
        στα τυφλά, πεισματάρης
        και να γυρεύεις λόγια ριζωμένα
        σαν το πολύροζο λιόδεντρο-
        άφησε κι ας γελούν.
        . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
        Ο θαλασσινός άνεμος κι η δροσιά της αυγής
        υπάρχουν χωρίς να το ζητήσει κανένας.
        Γ.Σεφέρης     ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙ


Φιριππή Ευφροσύνη είναι καθηγήτρια, μέλος της «ΣΥΜΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στην Εκλογική Περιφέρεια Μηχανιώνας.