Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δήμος Θερμαϊκού: Θερμα(γ)ικές κοινοτοπίες για το περιβάλλον

του Πάνου Ζέρβα
Δεν μπορώ να ξέρω αν πρόκειται για αγνή και άδολη άγνοια της πραγματικότητας για το περιβάλλον στο δήμο μας, πάντως το «πρόγραμμα» του Θερμα(γ)ικού υποψηφίου (δείτε το στη συνέχεια) είναι υπόδειγμα προς αποφυγήν, γιατί περιορίζεται σε ανώδυνα ευχολόγια και δεν αναφέρει καν τα πραγματικά προβλήματα.

Τα οποία είναι:
• Η διάβρωση των ακτών εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, η οποία απειλεί με περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή την ανατολική ακτή. Για το θέμα η Συμπολιτεία Θερμαϊκού διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 11/5 στους Νέους Επιβάτες. Ας έρθουν όσοι δεν γνωρίζουν το θέμα για να ενημερωθούν – δεν θα τους κάνει κακό: 
Θερμαϊκός-  εκδήλωση για τη διάβρωση των ακτών: http://panosz.wordpress.com/2014/05/03/thermaikos-44/ Και ας προβληματιστούν, επί τη ευκαιρία, για τις ευθύνες της (τέως) Νομαρχίας, της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Θερμαϊκού που παρακολουθούν τόσα χρόνια την καταστροφή χωρίς να παρεμβαίνουν! Ας ξεκινήσουμε όμως από απλά μαθήματα διάβρωσης (του Θερμαϊκού):http://panosz.wordpress.com/2012/03/28/thermaikos-15/
• Η διατήρηση του δημόσιου / δημοτικού χαρακτήρα των περιβαλλοντικά αναντικατάστατων εκτάσεων όπως 
το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, που απειλούνται με ξεπούλημα και τσιμεντοποίηση: http://panosz.wordpress.com/2014/04/27/thermaikos-39/ Ακούγεται περίεργα η εξαγγελία φυτεύσεων από τους ίδιους ανθρώπους που προωθούν την αποκοπή ολόκληρων στρεμμάτων από πενηντάχρονα δένδρα!
• Η προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής από τη ρύπανση, την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων, την καταπάτηση και την παράνομη χρήση. Ισχύει για τις χερσαίες, τις παράκτιες, τις καλλιεργούμενες και τις δομημένες περιοχές. Ισχύει και για την ίδια τη διοίκηση του δήμου: 
Καίγεται η χωματερή της Νέας Μηχανιώνας -http://panosz.wordpress.com/2012/10/10/thermaikos-17/
• Η προστασία του φυσικού αναγλύφου της περιοχής (πχ μπαζωμένα ή χτισμένα ρέματα) και η αποτελεσματική προστασία των οικιστικών συνόλων από τις (καθόλου «έκτακτες») πλημμύρες. Η συντήρηση των φυσικών στοιχείων (πχ καλαμιώνες) και η αποφυγή της τσιμεντοποίησης των πάντων μέσα στα οικιστικά σύνολα: 
Παρακαλώ αηδόνια, συγχωρέστε μας-http://panosz.wordpress.com/2008/07/14/bioannis/
• Το πρόβλημα του πόσιμου νερού, σε όλη την έκταση του δήμου, το οποίο μελλοντικά θα είναι οξύτατο – ήδη μεγάλο μέρος των κατοίκων αναγκάζεται να καταφεύγει σε χρήση εμφιαλωμένου νερού. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων και των προβλημάτων που δημιουργεί (καθιζήσεις / ρήγμα της Περαίας) – θέματα υψίστης σημασίας, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
• Η δημιουργία ή η ανάπλαση δημόσιων χώρων (πλατείες), όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν κατά τον παραδοσιακό ελληνικό και… ευρωπαϊκό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν υποχρεωτικά στις καφετέριες.
• Η προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μέσα στα οικιστικά σύνολα (βλ. πρόσφατη υπόθεση με τις κεραίες στην Επανομής) ξεκινώντας από το στοιχειώδες, δηλαδή την εγκατάσταση ενός συστήματος μέτρησης. Κάτι που συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της νομαρχιακής και της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
• Φυσικά δεν σπαταλιέται ούτε λέξη για το «περιβάλλον» 
των Ρομά της περιοχής μας: http://panosz.wordpress.com/2014/04/24/thermaikos-35/Ούτε για το περιβάλλον που αναδεικνύει την ίδια την Ιστορία και την ταυτότητα του τόπου μας:http://panosz.wordpress.com/2008/05/05/aggelohori/
*
Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα πεδία παρέμβασης της επόμενης διοίκησης του δήμου. Είναι προφανές ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά θέματα απαιτείται μια συγκροτημένη αντίληψη για το φυσικό περιβάλλον, τους δημόσιους χώρους και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Και σκληρός αγώνα απέναντι σε ακόμα κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις και συμφέροντα, τοπικά και μη. ΗΣυμπολιτεία Θερμαϊκού βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της Θερμα(γ)ικής αντίληψης των πραγμάτων – η οποία δεν διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη του τρίτου συνδυασμού που διεκδικεί τη διοίκηση του δήμου στις επόμενες εκλογές.
Οι δημότες μπορούν να συγκρίνουν και να αποφασίσουν.
*
Περαία, 9 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περισσότερο πράσινο, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, στις βασικές προτεραιότητες του Γιώργου Τσαμασλή!
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής έχει εξαρχής θέσει ως έναν από τους πρωταρχικούς άξονες του προγράμματός του το πράσινο και το φυσικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά και την αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει χώρων πρασίνου.
Για το λόγο αυτό, υλοποιεί δράσεις βελτίωσης και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμισης κι ενίσχυσης του ηλεκτροφωτισμού τους, βελτίωσης της προσβασιμότητας και ενεργοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας τους. Επιπλέον, στόχος του Γιώργου Τσαμασλή είναι η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δημόσιων χώρων, για τη δημιουργία πράσινων κοινόχρηστων χώρων και πάρκων ή τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ – Καλύτερη ζωή για όλους», θέλει ένα Δήμο πιο ανθρώπινο, πιο όμορφο, με περισσότερο πράσινο. Για το λόγο αυτό, θα γίνεται φύτευση 1.000 νέων δέντρων κάθε χρόνο σε πάρκα, σχολεία και δρόμους, ενώ θα αναβαθμιστούν οι πνεύμονες πρασίνου με τη συντήρηση και κατασκευή νέων έργων, ώστε να καταστούν πνεύμονες δραστηριοτήτων και ανάπτυξης.
Στα άμεσα σχέδια του Γιώργου Τσαμασλή, είναι και η αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών, με ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης έκτασης για δημιουργία μικρών και μεγάλων χώρων ψυχαγωγίας για τα παιδιά, με πρόγραμμα υιοθεσίας και προσέλκυση χορηγών στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.
Επιπλέον, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θερμαϊκού τονίζει ότι εκπονούνται μελέτες βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων – πάρκων και κατασκευές έργων, ενώ ήδη ο Δήμος προμηθεύεται σύγχρονο κινητό εξοπλισμό ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παράλληλα, ο Γιώργος Τσαμασλής προωθεί συνεργασίες για την ανάπτυξη μηχανισμών και υποδομών μείωσης της ρύπανσης και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Φυσικά, αυτές είναι μόνο λίγες από τις εκατοντάδες δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα του πρασίνου και του φυσικού περιβάλλοντος που σκοπεύει να αναλάβει αλλά και να υλοποιήσει προς όφελος των πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού ο Γιώργος Τσαμασλής!